Belföld

Negyedével csökkent a legnagyobb román bank nyeresége

A legnagyobb román bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) első féléves tiszta nyeresége 23 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakának profitjától és így 75 millió dollárt ért el. A vasárnap közzétett eredmények szerint a csökkenés elsősorban a versenykörnyezet hatását jelzi, nevezetesen, hogy a hitelkamatok nagyobb ütemben csökkentek a betéti kamatoknál, valamint a banki fejlesztéseket is tükrözi.

A BCR-nek június végén 3,5 millió ügyfele volt, félmillióval több mint tavaly azonos időpontban. Románia jelenleg folytat tárgyalásokat a BCR 25 százalékos részsének eladásáról az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD), miután a stratégiai befektetőnek történő eladási kísérlet kudarcba fulladt. Az árról a jövő héten kezdődnek a megbeszélések és várhatóan szeptemberig tartanak.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.