Belföld

A gyümölcsszezon nyertese: a kajszibarack

A kiemelkedő kajszibarack terméstől eltekintve rosszabb az idei gyümölcsszezon a tavalyinál - tájékoztatta Lux Róbert, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács főtitkára az MTI-t.

A főtitkár hangoztatta: az idei szezon jól példázza, hogy elkerülhetetlen a gyümölcságazatban az öntözött területek növelése. Lux Róbert emlékeztetett arra, hogy a gyümölcságazatot az év elején a rendkívül hideg időjárás, májustól pedig az aszály sújtotta. “Amíg a több napig tartó mínusz 22-25 fok a termés mennyiségét vetette vissza, addig a száraz időszak a gyümölcsök méretét befolyásolta kedvezőtlenül” – fűzte hozzá. A kajszibaracknak ugyanakkor sikerült átvészelnie a fagyokat, és az elmúlt öt év legjobb terméseredményét produkálta – mondta a főtitkár.

Lux Róbert kifejtette, hogy 5 ezer tonnával kevesebb a szilvatermés, a cseresznye 2-3 ezer tonnával, a málna 3-5 ezer tonnával és a szamóca 2,5-3 ezer tonnával kevesebb a tavalyinál. Ugyanakkor több várható 5-5 ezer tonnával meggyből és körtéből. A szilvából várhatóan 70 ezer tonna, a cseresznyéből 15 ezer, a szamócából 5 ezer, málnából 12 ezer, meggyből és körtéből 45-45 ezer tonna terem az idén.

A főtitkár szavai szerint az őszibarackot károsította leginkább a fagy és az aszály. Ebből a gyümölcsféléből korábban évente 60-65 ezer tonna is termett, ehhez képest az idén 45 ezer tonna várható. Megjegyezte, hogy tavaly is ilyen gyenge volt a szezon, csak akkor a tavaszi fagyok okozták a tetemes terméskiesést. Lux Róbert kiemelte, hogy kajszibarackból 55-60 ezer tonnát is le lehet szedni az idén az előző szezon 16-18 ezer tonnája után. “Ez nem csak azt jelenti, hogy a háziasszonyok újra lekvárt főzhetnek be, hanem azt is, hogy a termelők jó exportlehetőségre számíthatnak – mutatott rá.

Hozzáfűzte: Franciaországban és Olaszországban ugyanis az előző évekhez hasonlóan az idén is jelentős a fagy miatti terméskiesés, ezért szívesen vásárolnak magyar termelőktől. A főtitkár a jó belföldi kajszitermést a speciális élettani sajátosságokkal magyarázta. Ezeket a gyümölcsfákat ugyanis főként a tavaszi fagyok érintik érzékenyen, az év eleji hideg napok nem ártanak, mert a sárgabarackfák akkor még meg sem kezdik az életműködésüket. A főtitkár az almatermésről pontos adatokat nem tudott közölni, hiszen ezeknek a gyümölcsöknek még csak most kezdődött a szezonja. Szerinte azonban annyi már bizonyos, hogy az aszály miatt kisebbek lesznek a gyümölcsök. A szakember szerint a gyümölcságazatban elkerülhetetlen az öntözött termőterületek arányának növelése

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik