Belföld

Bush a szaúdiakat fedezi a WTC-merénylet vizsgálatánál?

A washingtoni kormányzatot egy ellenzéki szenátor azzal vádolja: a Bush-adminisztráció megpróbálja elleplezni a szeptember 11-ei merényletekben játszott szaúdi szerepet.

Az amerikai demokrata párti, tehát ellenzéki szenátor, Bob Graham, aki a Kongresszus vizsgálóbizottságát vezeti, úgy nyilatkozott a Bush adminisztrációjáról, hogy az “egy idegen kormányt védelmez”. Mindezt a Newsweek amerikai hetilap írta.

A hírmagazin szerint a Fehér Ház azokat az oldalakat, dokumentumokat kihagyta a kongresszusi vizsgálóbizottság elé terjesztett anyagból, amelyek kritikusak lehetnek a szaúdi kapcsolatok szempontjából. A Die Presse osztrák lap ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a Bush família hosszú évekre visszanyúló barátságban áll a szaúdi királyi családdal.

Az osztrák lap azt is megjegyzi, hogy most kerülnek egyre inkább kereszttűzbe azok a dokumentumok, amelyek alapján az USA és Nagy-Britannia megindította a katonai akciót Irak ellen. Egyre többen bírálják ugyanis Tony Blair brit miniszterelnököt és Bush amerikai elnököt, hogy kometikázott titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva kezdtek bele a háborúba.

A Newsweek szerint a kongresszusi bizottság jelentése új értesüléseket hozott napvilágra a szeptember 11-ei merényletek hátterével kapcsolatban. Ezek az információk a merénylők és a szaúdi hatóságok közötti kapcsolatra utalnak.

Így például a repülőgépek elrablói közül ketten is szoros kapcsolatban álltak az állítólagos szaúd-arábiai ügynökkel, Omar al-Bayoumival. Al-Bayoumi a hírek szerint két terrorista honfitársának (Khaled al-Midharnak és Nawaf al-Hasminak) segítettt lakáshoz jutni a kaliforniai San Diegóban. A két merénylő szaúdi állampolgárságú volt, akárcsak 13 másik elkövető, az összesen 19 géprabló közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik