Belföld

Továbbra is stagnál a német GDP

A német gazdaság feltehetően a második negyedévben is stagnált és nincs jele a gyors javulásnak, jóllehet a helyzet további rosszabbodásától sem kell tartani - állapította meg a Bundesbank hétfőn közzétett július havi jelentésében.

A gazdaság nem tudott kikerülni a stagnálásból a második negyedévben sem, a GDP valószínűsíthetően nem haladta meg a tavalyi szintet. Májusban az ipari megrendelések és az ipari termelés is csökkent a várakozásokat meghaladó mértékében, miközben az erős euró és a gyenge világgazdasági konjunktúra hátrányosan érintette az exportőröket.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal augusztus 14-én teszi majd közzé a második negyedévi előzetes adatokat, ám a Bundesbank jóval a hivatalos adatok közzététele előtt jelzi a tendenciákat. Az első negyedben a GDP 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, 0,5 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A német kormány az idei évre 0,75 százalékos GDP növekedést prognosztizált, 2004-re pedig 2 százalékra történő gyorsulásra számít. Ezt a prognózist a legtöbb gazdaságkutató intézet túlságosan derűlátónak ítéli meg, és az idénre “0” növekedést vár. A szakértők többsége 0,1 százalékos növekedést vár az idei évre a tavalyi 0,2 százalékos GDP növekedés után.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik