Belföld

Távozik a szerb jegybank vezérkara

A jegybankelnökkel együtt a szerb nemzeti bank teljes vezérkara távozik a pénzintézet éléről, amely vezetője várhatóan Kori Udovicki eddigi bánya- és energiaipari miniszter lesz. A szerb parlament pénteken fogadta el központi bank működését szabályozó törvényt, s a törvényhozás pénzügyi bizottsága hétfőn Kori Udovicki bánya- és energiaipari minisztert jelölte a pénzintézet élére. A parlament valószínűleg már kedden megválasztja Udovicki asszonyt jegybankelnöknek.

Mladjan Dinkic jelenlegi elnök neve fel sem merült a jelöltek között. Dinkic ugyanis már Zoran Djindjic megboldogult miniszterelnökkel is kemény vitákat folytatott a dinár árfolyamáról, s a kormány vitája a jegybankelnökkel csak durvult azután, hogy a hasonló nevű szakértői csoportból párttá alakult a G17 Plus, amelynek Dinkic lett az alelnöke. A jegybankelnök-politikus egyszer azzal is megfenyegette Djindjicet, hogy amennyiben meneszti őt, akkor vele együtt bukni fog a kormány is. A vita az elmúlt napokban csúcsosodott ki, amikor a jegybankelnök magyar rendőrségi dokumentumokra hivatkozva pénzmosással vádolta meg a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadóját és a miniszterelnöki kabinet volt vezetőjét, aki jelenleg a bankok szanálásával foglalkozó ügynökség igazgatója.

Miután egyértelművé vált, hogy Dinkic távozik tisztségéből, a jegybank két alelnöke, Radovan Jelasic és Nikola Zivanovic is bejelentette, hogy elmegy a pénzintézettől. Zivanovic szerint rajtuk kívül még 10-15 osztályvezető és szakértő kíván távozni. Jobbára olyan személyekről van szó, akik Dinkiccsel és a két alelnökkel együtt “egy csapatot” alkottak, s akik a milosevici hatalom megdöntése után tértek haza külföldről, ahol nemzetközi pénzintézeteknél és külföldi bankoknál voltak alkalmazva.

Dinkicet tavaly az év emberének választotta a Vreme című tekintélyes belgrádi politikai hetilap, érdemei közé sorolva, hogy a jegybank volt az egyetlen intézmény Szerbiában, ahol végbement a reformfolyamat. Dinkicet dicsérték amiatt, hogy stabil és hatékony intézménnyé tette a jegybankot, megteremtette az értéktartó és konvertibilis dinárt, fontos szerződéseket írt alá a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal, csaknem nyolcszorosára emelte a jegybanki devizatartalékot, zökkenőmentesen euróba és dinárba konvertálta a Szerbiában felhalmozódott közel nyolcmilliárd német márkát, visszanyerte a polgárok bizalmát a szerbiai bankok iránt, illetve az ország teljes pénzforgalmát átvitte a bankokba.

Érdemei mellett Dinkic szemére vetették modortalanságát és megférhetetlen természetét, hogy nem volt képes szót érteni a kormánnyal, durva hangú politikai vitákba keveredett vele, s “magáncégévé” tette a jegybankot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik