Belföld

A román posta kínaiakkal alakít telefontársaságot

Kínai partnerekkel alapít telefontársaságot a román posta. A Postelecom névre hallgató új vállalat a China Unicom és a ZTE cégekkel társul, s ezáltal a RomTelecom egyik fő konkurensévé válhat – jelentette ki Gabriel Mateescu, a Román Posta Társaság igazgatója, a kolozsvári Szabadság című lap tudósítása szerint.

Az új cég első lépésben 80 millió dolláros befektetéssel indul, az első négy évben 90 millió dollárra tervezett költségszinttel és 137 dolláros bevétellel. A projekt kivitelezése érdekében egy kínai bank 11 millió dolláros hitelt nyújt a Román Postának, hároméves türelmi idővel.

A Postelecom létrehozásáról szóló emlékeztetőt a kormány csütörtöki ülésén hagyta jóvá. Az új cég részvényeinek 80 százalékos csomagja a Román Posta birtokában lesz. A Postelecom kezdetben a fővároson kívül hat nagyvárosban nyújt majd szolgáltatásokat. Ezek Bákó (Bacau), Brassó, Krajova (Craiova), Konstanca, Kolozsvár és Jászvásár (Iasi). A következő öt évben azonban a szolgáltatásait további 34 városra is kiterjeszti.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik