Belföld

Richter rally – a forinttal szemben

A Richter uralta a hazai börzét, egész heti teljesítményére pénteken közel ötszázalékos emelkedéssel tette fel a koronát. Eközben a külföldi piacokra visszatért a medve.

Számos részvényelemző jelezte már a 17 ezer forintos szint átlépésekor, hogy szerinte a Richter bizony túlértékelt, s ez a befektetőket elgondolkodásra késztette. A fejtörésnek a forint gyengülése és a dollár erősödése vetett végett.

A Richter részvényesei hálát adhatnak a kormánynak. A papír ára a forint árfolyamsávjának eltolása óta több mint 14 százalékot, a jövő év költségvetési sarokszámainak bejelentése óta pedig 5 százalékot emelkedett.

A terjeszkedés ára

 

A Richter teljesítményének fordítottját produkálta az OTP, szintén a forintárfolyam gyengülésének hatására, megspékelve egy kis kamatemelkedéssel. Forintban számolva az idő múlásával egyre többe kerül a DSK akvizíciója. Hasonló gondjának nagyon örül a Mol, amelynek csütörtök óta 505 millió dolláros nyitott devizapozíciója van, miután megvásárolhatja a horvát nemzeti olajtársaság, az IN A 25 százalék+1 részvényét. Az árfolyam, ha óvatosan is, de emelkedésnek indult, és enyhén meghaladja az ajánlatok ismertetésének pillanatában érvényes állapotot. 

Még visszaüthet a gyenge forint

A kormány intézkedései mind a forint gyengüléséhez vezettek, ez pedig kedvez az exportőröknek, így a Richternek is. Mivel a Richter a budapesti tőzsde nagy cégei közül az egyetlen, amelynek részvényére nézve kedvező a forint gyengülése, Richtert vett minden befektető, aki ezt a hatást akarja „letradelni”, azaz a forint gyengüléséből szeretne profitálni.


Tipikus nyári jelenség, hogy az alacsony nyári forgalom mellett egyes papírokban megnövekszik a volatilitás. Ilyenkor napon belül is nagy árfolyammozgásokat figyelhetünk meg néhány napon át, majd a vihar elültével a kereskedés ismét unalomba fullad.

Könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi hatások, amelyek a Richter árfolyam-emelkedését okozzák, hamarosan visszaütnek. A Richter ugyanis határidős devizaárfolyam-kontraktusokkal fedezi kitettségét, ami részben megóvja a forint erősödésétől, de hasonlóképpen semlegesíti is a forintgyengülés kedvező hatását.

A Richter eredményében így jelentős, több milliárd forintos pénzügyi veszteség fog megjelenni, amely rövid távon meg fogja haladni a gyengülő forint kedvező hatásait. Tehát különös módon a Richter profitját rövid távon csökkentetni fogja a gyenge forint. Ez csalódottsággal tölthet el egyes befektetőket.

A másik hatás a gyógyszerár-támogatás korlátozása. Erre éppen az „elszálló” költségvetés miatt lehet szükség, ami tulajdonképpen a forint gyengülésének immár sokadik hulláma mögött áll. Ezért várható, hogy a 18 500 forintos árfolyam-magasságban az elkövetkező hetekben ritka lesz a levegő, inkább profitot realizálnak majd a befektetők.

Pénz- és állampapírpiac

 

A hazai pénz- és állampapírpiacot a héten több sokk is érte. Először a Fitch nemzetközi hitelminősítő rontotta a hosszú lejáratú államadósság besorolásának kilátását, majd a miniszterelnök jelentette be, hogy 2008-tól bevezetik az eurót, illetve ismertette a jövő év költségvetési sarokszámait. Az idei év tervezett költségvetési hiányát 4,8 százalékra emelték, a jövő évi tervszám pedig 3,8 százlék. A piac nyelvén és a jelenlegi bizalom mellett ez azt jelenti, hogy az idei hiány elérheti az 5,5 százalékot, és a jövő évre talán csökkenhet 4,6 százalékra… A piac rosszul fogadta, hogy hosszú távú ígéreteket kapott – valós lépések helyett. A forint ennek hatására a hét eleji 261-es szintről péntekre egészen 268-ig is gyengült az euró ellenében. A kötvénypiacon 30-40 bázisponttal emelkedtek a hozamok, ami azt mutatja, hogy a múlt héten beárazódott kamatcsökkentésről gyorsan letettek a befektetők. 

A nemzetközi helyzet fokozódik

Amíg a hazai részvényeket már megint a forint rángatja zsinóron, addig a nemzetközi piacokra megérkezett a maci. Ez még nem igazi „medve piac”, hiszen a pénteki emelkedésnek köszönhetően sikerült elkerülni az Alan Greenspan beszéde után körvonalazódó nagyobb veszteséget. A Fed nagyhatalmú elnöke igyekezett optimistának mutatkozni, beszéde után mégis emelkedtek az állampapírhozamok, és a részvényárfolyamok is estek. Ez annullálta a hétfői lendületet, amelyet a vártnál jobb vállalati eredmények okoztak.

A Coca-Cola részvényesek életét a Vanilla Coke édesítette meg, és meglepően jól ment a pénzügyi szektornak is. Az egyik zászlóshajó, a J.P. Morgan Chase profitja 78 százalékkal emelkedett. A technológiai szektor ellenben csalódást okozott, ugyanis az IBM, a Nokia és a SonyEricsson mobilgyártó eredménye is elmaradt a várakozásoktól. A hétközepi pesszimizmus Európára is átterjedt és csak a biztosítószektor mentette meg a részvényeseket a nagyobb veszteségektől.

A makroadatok tekintetében a múlt heti publikációk nem igazolták Greenspan optimizmusát. A fogyasztói bizalom csökkenéséről számoltak be a statisztikusok pénteken. A héten nem várható jelentős makroadat, csak az újotthoneladások válthatnak ki pénteken árfolyammozgást. Ezen kívül az újabb vállalati eredmények mutathatnak irányt a piacnak, amely érezhetően nem tudja eldönteni, hogy trendfordulóhoz ért-e, vagy csak kisebb korrekciót láthattunk a hét közepén.


Richter rally – a forinttal szemben 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik