Belföld

Pozsony úgy érzi, “ismét győzelmet aratott a magyarok felett”

A szombaton Pozsonyban megtartott magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó eredményeit értékeli hétfői kiadásában a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap.

Kovács László és Eduard Kukan tárgyalásai után Pozsonyban úgy érzik, hogy ismét győzelmet arattak a magyarok felett – írja jegyzetében Lubos Palata cseh újságíró, a pozsonyi Pravda jelenlegi főszerkesztő-helyettese. Megjegyzi, hogy a jelek szerint a magyar kedvezménytörvény Szlovákiában nem lesz érvényes, s Budapest a magyar kisebbséget valószínűleg az érvényben lévő államközi szerződés alapján fogja támogatni.

“Ez a diplomáciai győzelem – amelynek megünneplésében Magyarország minden valószínűség szerint nem fogja gátolni a szlovák kormányt – azonban semmit sem változtat azon a tényen, hogy a szlovákiai magyar kisebbség mindent megkap Budapesttől, amire csak szüksége van. Ugyanakkor az Európai Unió kibővítése a magyarok számára ebből a szempontból ráadásul ezerszer nagyobb győzelem, mint bármiféle kedvezménytörvény” – véli a szerző.

“A mai szocialista kormány és az előző, Orbán Viktor vezette jobboldali nacionalista kormány között az egyetlen különbség az, hogy a szocialisták tudják: a Trianon jóvátételének tiszteletére rendezett lakoma előtt túl hangosan csámcsogni illetlenség” – szögezi le Palata.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik