Belföld

Mosonyi: 1,5 milliárd dollár a horvát finomítók korszerűsítésére

A horvát INA olajtársaság kőolajfinomítóinak korszerűsítése a következő öt év alatt 1,5 millárd dollárba kerül - mondta Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója az Interfax hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Mosonyi hangsúlyozta, hogy az adat hozzávetőleges becslés csupán. A MOL és a horvát kormány megállapodott abban, hogy az INA finomítóit az EU-szabványoknak megfelelő szintre kell fejleszteni, Mosonyi szerint "a célkitűzés világos, de konkrét döntés egyelőre nem született."

A MOL nem kapott jogot – menedzsment jogokat – az INA közvetlen irányítására, de megállapodott horvát kormánnyal “a következő néhány évben” követendő stratégiáról – mondta Mosonyi hangsúlyozva, hogy mindenféle eltérés ettől a stratégiától a MOL jóváhagyását igényli. A MOL már kiválasztotta jelöltjét az INA pénzügyi vezetőjének posztjára, de a nevet még korai lenne nyilvánosságra hozni – mondta a vezérigazgató. A MOL két-két főt delegálhat az INA hét tagú menedzsmentjébe és felügyelő bizottságába, beleértve a pénzügyi vezető személyét is.

Az INA-tranzakció pénzügyi zárása Mosonyi szerint várhatóan ősszel befejeződik. Az INA és a MOL közötti együttműködés egyik legígéretesebb terepe lehet a petrolkémia, ezen belül is a nafta gyártás – mondta Mosonyi megjegyezve, hogy a MOL petrolkémiai leányvállalata, a TVK a jelenlegi fejlesztések eredményeképpen megduplázza olefingyártó kapacitásait. “A két szomszédos ország rendszereivel a finomítás és a szállítás területein látunk szinergialehetőségeket” – mondta a vezérigazgató. Az olajkiteremlésben szintén jó lehetőségei adódnak az együttműködésnek, mivel az INA nyersolajtermelése Horvátországban évi két millió tonna, csaknem duplája a MOL magyarországi termelésének. Az INA évi kétmilliárd köbméter földgázt termel ki, míg a MOL 3 milliárd köbmétert.

Félreértelmezésen alapulnak azok a sajtójelentések, amelyek szerint a MOL-nak joga lenne a 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvényen túl további 10 százalékot megvásárolni az INA-ból – jelentette ki a vezérigazgató. Van olyan vélekedés, amely szerint ha a kormány a társaság további 15 százalékát eladja, akkor ezt a MOL-nak kell értékesítenie. Annak ellenére, hogy a MOL-nak nincs elővásárlási joga a jövőben értékesítendő részvénycsomagokra, nagyon valószínű, hogy a horvát kormány nem ad el egy további nagy részvénycsomagot egy másik befektetőnek – jegyezte meg Mosonyi.

A horvát privatizációs törvény szerint a kormány értékesítheti az INA további 15 százalékát – erősítette meg Mosonyi. Egyes találgatások szerint a horvát háborús veteránok hét százalékot kapnának ebből, további hét százalékot az INA munkavállalói szerezhetnek meg. Léteznek tervek egy INA nyilvános kibocsátásra is, amelyet a MOL “teljesen támogat”. Mosonyi nem kívánta kommentálni a MOL közelmúltbeli sajátrészvény vásárlásait, csupán annyit jegyzett meg, hogy “különböző célokra” használhatják fel azokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik