Belföld

A Monetáris Tanács előnyösnek tartja az euró bevezetését

Az euró bevezetése a magyar gazdaság és az állampolgárok számára összességében jelentős előnyökkel fog járni a Monetáris Tanács szerint.

A tanács az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében megállapítja: az euró bevezetésének költségei és kockázatai az előnyökhöz képest korlátozottaknak látszanak. A Monetáris Tanács szerint kihívást jelent, hogy Magyarország sok tekintetben még távol van, illetve eltávolodott az úgynevezett maastrichti kritériumoktól. Az infláció ugyan az elmúlt években számottevően csökkent, de az elért eredmények még törékenyek, és továbbra is komoly különbség mutatkozik a magyar és az európai mértékek között – figyelmeztet a tanács.

A tanács egyúttal megállapítja: az európai árfolyamrendszerhez, az úgynevezett ERM II-höz való gyors csatlakozási szándék “csak akkor lehet sikeres, ha az európai partnereinket meg tudjuk győzni arról, hogy a magyar részvétel nem jelent a rendszer számára kockázatot, azaz az árfolyam stabilitását nem veszélyeztetik a hazai makrogazdasági folyamatok”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik