Belföld

Minimunka a sláger a németeknél

Nagy sikere van Németországban annak az áprilisban bevezetett lehetőségnek, miszerint dolgozók előnyös járulékfizetési feltételekkel vállalhatnak havi 400 eurónál nem nagyobb javadalmazású kis munkaviszonyt.

Ulla Schmidt német szociális miniszter szerint az előzetes várakozásoknál lényegese többen éltek ezzel az új lehetőséggel, és 930 ezer új állás jött létre kis jövedelmet biztosító aprómunkák (angolosan “minijob”-ok) végzésére.

A Frankfurter Rundschau című német újságban idézett adatok szerint a 930 ezer aprómunka-viszonyból 170 ezer jött létre úgy, hogy teljes foglalkoztatott munkavállalók vállaltak mellékfoglalkozást. A többiek nagy része a munkanélküliek és az úgynevezett csendes tartalékok köréből került ki. Az illetékesek azt remélik, hogy a kis állások száma augusztus végére túllépi az egymilliót.

A mini munkák ügyét intéző német szervezet vezetője szerint nem tudni, hogy az eddig feketemunkát végzők közül hányan jöttek át ebbe az munkavállalási formába. Magánháztartásokból júniusig 44 700 aprómunkát jelentettek. Becslések szerint azonban kétmillió háztartásban végeznek feketemunkát. A hatóságok szeretnék az itt rejlő nagy tartalékokat is mozgósítani e munkavállalási forma választására.

Az aprómunkát tartalmazó reform 2003. április elsején lépett életbe. Azóta a havi 400 euró bruttókeresetet meg nem haladó munkaviszony számít kismértékű foglalkoztatásnak. E mini foglalkoztatások után a munkaadók általányban 25 százalék járulékot fizetnek. Magánháztartásokban csupán 12 százalék átalányt kell fizetni. A főmunkaviszonnyal rendelkezők főmunkájuk mellett vállalhatnak 400 eurós mellékfoglalkozást, amely mentes marad a szociális járuléktól.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!