Belföld

Államreform lesz a közigazgatási reformból?

admin

2003. 07. 21. 08:13

A kormány augusztus elején tárgyal a közigazgatási reformról - írja a Népszabadság.

Az MSZP a választási kampány idején ígérte meg a közigazgatási reformot. Jelesül azt, hogy a régiókat működőképessé teszi, kialakítja a kistérségek rendszerét, átalakítja, korszerűsíti az önkormányzatok finanszírozását. Ezzel egyidejűleg pedig – s talán ez a tervezet legneuralgikusabb pontja – gyakorlatilag megszünteti a megyéket, s 2006-tól választott regionális önkormányzatok jönnek létre. Ez komoly vállalkozás, nem véletlen, hogy az elmúlt nyolc évben – bár valamennyi kormány programjára tűzte – soha nem sikerült végrehajtani.


Sokan vélik azonban úgy, hogy a közigazgatási reform végrehajthatatlan. A kormány több erős embere is úgy látja, hogy 2006-ban csak akkor lehet régiós választásokat tartani, ha ezt valamennyi érintett támogatja. Mivel a tervezett korszerűsítés valójában nem is közigazgatási, hanem inkább államreform lenne abban az értelemben, hogy a közigazgatásnak nemcsak az alsó és középső szintjét (önkormányzatok, megye), hanem a felső szintjét is érintené (központi hatalom), várható, hogy elfogadásáról polémia alakulhat ki. Márpedig ahhoz, hogy a feszített ütemtervet tartani lehessen, már ebben az évben konszenzusra kellene jutni az érintettekkel, az önkormányzatokkal és persze az ellenzékkel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.