Belföld

Európai tőzsdék: fókuszban az autógyárak és az euró

Elemzők szerint az autó- és gyógyszergyártók uralják majd az eredményjelentések jövő heti zsúfolt naptárát Európában és ezzel a nagy európai tőzsdék alaphangulatát is meghatározzák. Az euró árfolyammozgása továbbra is kulcstényező marad, mert erőteljesen befolyásolja a céges eredményeket.

A HSBC bank vizsgálatai szerint ma a dollár minden 10 százalékos gyengülése 3,5 százalékkal csökkenti az európai cégek nyereségét és segíti amerikai társaikat, hogy átlag mintegy 1,5 százalékkal olcsóbban adhassák termékeiket Európában.

Egyebek között az európai gyógyszergyártók második negyedévi nyereségbeszámolóiban is negatív előjellel szerepel a gyenge dollár, amely amerikai eladásaik értékét csökkenti. A Deutsche Bank gyógyszeripari részvényeket elemző csoportja szerint ez a tény és a generikus gyógyszerek versenye az Astrazeneca Prilosec nevű szerével együttesen azt eredményezik, hogy az ágazat egy részvényre eső nyeresége nem növekszik. Leginkább a svájci frankban és euróban jelentőket érinti ez, elsőként is hétfőn a Novartist. Szerdán a GlaxoSmithKline, a Roche, és a Sanofi-Synthelabo jelent, csütörtökön pedig az AstraZeneca.

Az autógyártók közül a Volvo, a Scania, a Renault és a Skanska teszi közzé a héten eredményeit. A makrogazdasági adatok sorában a jövő héten hozzák nyilvánosságra egyebek között a német júliusi előzetes fogyasztói árindex valamint a júniusi importárak alakulását hétfőn, kedden a francia végleges júniusi fogyasztói árindexet, csütörtökön a brit júniusi kiskereskedelmi forgalmi mutatót és pénteken a második negyedéves előzetes GDP-adatot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik