Belföld

Dúsított uránt talált az ENSZ Iránban

Dúsított uránt találtak környezeti mintaanyagokban az ENSZ Iránban vizsgálódó fegyverszakértői. Ez akár azt is bizonyíthatja: Teherán uránt dúsított anélkül, hogy értesítette volna az ENSZ illetékes szervezetét, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) - számol be a Népszabadság hétvégi száma.

Nevük elhallgatását kérő diplomaták tegnap Bécsben arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy az ENSZ szakértőinek vizsgálatai a mintaanyagokban olyan minőségű uránt mutattak ki, amely nukleáris fegyverek gyártására is alkalmas. Az ügyet így az NAÜ-nek mindenképpen ki kell vizsgálnia.

Irán korábban határozottan cáfolta azt a washingtoni vádat, miszerint atomfegyver gyártására készülne. Ennek ellenére soha nem engedte meg, hogy – a nemzetközi követelésekkel összhangban – külföldi szakértők betekintsenek az ország atomprogramjába. Teherán korábban mindig azt állította, hogy békés célú nukleáris kutatásokat folytat, amelyek eredményeit az energetikai iparban kívánja hasznosítani.

Halil Muszavi, az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője a mostani új hírre azzal reagált, hogy Irán még nem kapott hivatalos tájékoztatást az ügyben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik