Belföld

Cseh vadászgépeket vásárol az USA?

Az Egyesült Államok hadserege 50 darab L–159 típusú vadászrepülőgépet vásárolna Csehországtól – számol be a Napi Gazdaság a Hospodárske Noviny cseh gazdasági napilap értesüléseiről.

A Hospodárske Noviny szerint állítólag erről a lehetőségről tárgyalt júliusi amerikai útja során Vladimír Spidla cseh miniszterelnök Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel. A Hospodárske Noviny hozzátette, hogy a cseh hadsereg nem volt hajlandó kommentálni az értesülést.

“Lehetőség nyílt előttünk, azonban az L–159-es repülőgépek eladásáról egyelőre nem beszélhetünk” – fogalmazott Jan Vána cseh honvédelmi miniszterhelyettes, akit Spidlát elkísérte amerikai látogatására. A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha mégis sikerülne nyélbe ütni az adásvételt, az komoly lehetőségeket nyitna meg a legnagyobb cseh hadiüzem, az Aero Vodochody előtt.

“A hangsebesség alatti cseh vadászgép alkatrészeinek mintegy fele hazai termék, a többit az amerikai Boeing szállítja” – idézi a lap Viktor Kucerát, az Aero marketingigazgatóját, hozzátéve: a társaság a pilóták és a kiszolgáló személyzet kiképzését is biztosítaná.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik