Belföld

Bundesbank: korai lenne jövőre a keleti euró

A jövő év májusában az Európai Unióhoz csatlakozó országoknak később kellene csak belépniük az európai pénzügyi rendszer előszobájába, az ERM-2 valutarendszerbe - olvasható a Bundesbank hétfőn kiadott havi jelentésében.

Az EU-hoz csatlakozó tíz ország a csatlakozás után néhány
évvel kívánja bevezetni az eurót, de a Bundesbank szerint
gazdaságilag ésszerűbb lenne, ha a valutaárfolyamokat szabadon hagynák mozogni, vagyis elhalasztanák az ERM-2-tagságot. A legtöbb csatlakozó ország már bejelentette, hogy a valutaárfolyam-mechanizmushoz a lehető legkorábban csatlakozni kíván az EU-hoz való csatlakozást követően. A Bundesbank megkérdőjelezi ezt a szándékot.


 Hiány a költségvetésben

A Bundesbank adatai szerint a tíz csatlakozó ország
költségvetésének hiánya jóval magasabb volt a GDP-hez viszonyított, megengedett 3 százaléknál, Szlovénia és a három balti ország csak a kivétel. Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya viszont máris alatta van a megengedett – és több mostani EU-tag által nem teljesített – 60 százalékos küszöbnek, az egy Málta kivételével. 

A német központi bank szerint a tíz tagjelölt könnyebben
hajthatná végre az intenzívebb verseny miatt szükségessé váló
gazdasági átalakításokat, ha nagyobb fokú valutaárfolyam-
rugalmassággal rendelkezne, ami főként azokra a csatlakozó
országokra vonatkozik, amelyek csak újabban liberalizálták a
valutaárfolyam rendszerüket. Az EU szabályai szerint az euróövezethez csatlakozó országoknak az euró bevezetése előtt legalább két éven át zavarok nélkül tartaniuk kell magukat a +/-15 százalékos sávban rögzített euró ingadozási árfolyamsávhoz. A Reuters megjegyzi, hogy a Bundesbank ajánlása ellentétben áll egyes országok, köztük Magyarország céljával, miszerint az ország a csatlakozással együtt a jövő májusban lépne be az ERM-2-es rendszerbe, majd 2008 január 1-től csatlakozna az euróövezethez. Ezzel szemben a cseh központi bank a múlt héten azt közölte, hogy Prágának bizonyos ideig távol kell maradnia az ERM-2-től és az eurózóna tagságot csak 2009-2010-re kellene megcéloznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik