Belföld

Blair: létszükséglet az euró

Tony Blair brit miniszterelnök a hétvégén japán üzletemberek előtt is megismételte véleményét Nagy-Britannia euróövezeti csatlakozásával kapcsolatban: mint mondta, ez létszükséglet az ország számára és maga is erősen dolgozik azon, hogy a gazdaságban megteremtődjenek a belépés feltételei.

A brit államkincstár vizsgálatai szerint az euróövezeti belépés magasabb gazdaságnövekedést eredményezne és az ország jelentős gazdagodását hozná. Mint Blair elmondta, haladást értek el azon reformokban, amelyek képessé teszik Nagy-Britanniát, hogy teljesítse az államkincstár által meghatározott öt belépési feltételt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a reformlépések hatása még nem kell teljes mértékben érezhető legyen a belépéskor.

A brit kormány júniusban azt közölte, hogy a feltételek még nem érettek egy népszavazás összehívására euróügyben, legkorábban 2004-ben kerülhet erre sor, miután a kincstár újból áttekintette a feltételek teljesülését.

Blair beszédét követően a Nissan, a Toyota és a Honda képviselőivel tárgyalt. Mindhárom nagy japán autógyár tart attól, hogy exportja megsínyli, ha Nagy-Britannia kívül marad az euróövezeten.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik