Belföld

Védtelen forint, kiszolgáltatott állampapír-piac

A bankközi devizapiacon pénteken délután 5,63 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 62 bázisponttal gyengébben a csütörtök délutáni helyzeténél. Az eurót 266,30/60 forinton jegyezték, mintegy 2,0 forinttal drágábban a 264,50/90 forintos csütörtöki árfolyamnál.

A kereskedők rendkívül ideges hangulatú, de átlagos forgalmú piacról számoltak be, amelyet a belgazdasági bizonytalanságok mellett a zloty piacának zavarai is megterheltek. A forint a nap folyamán 5,09-6,15 százalékos sávban mozgott. A kora délutáni órákban 268 forintos euró árfolyamnál érte el mélypontját a magyar valuta. A legerősebb nyitáskor volt, amikor az eurót 265 forinton jegyezték.

A dollár további mintegy 0,80 forinttal erősödött, a péntek délutáni jegyzés már elérte a 237,80/238,00 forintot. A piacon pesszimista hangulat uralkodik. Egy hét alatt az euró 260 forintról 267 forintra drágult, és gyaníthatóan nincs még vége a magyar valuta gyengülésének – mondják kereskedők. A piacon egyre többen említik a jegybanki kamatemelés eshetőségét. A forintpiaci kamatszint és az állampapír-piaci hozamszint emelkedése mindenesetre már beépített kamatemelési várakozásokról tanúskodik.

Az egy hónapos hitelek kamata 25 bázisponttal 10,0 százalékra emelkedett, a 6 hónaposoké 20 bázisponttal 9,50 százalékra nőtt. Az egy napos és a tomnext kamat megegyezett a 9,60/70 százalékos csütörtöki szinttel. Az állampapír-piaci helyzetet “tragikusnak” minősítették a kereskedők. Az ideges piacon minden lejáraton drasztikusan, 20-25-30 bázisponttal emelkedtek a hozamok, ami azért lehetséges, mert nincs szükség jelentős tőkére ahhoz, hogy az árfolyamokat szinte tetszőleges irányba jelentősen elmozdítsák – mondják a dealerek.

A 10 éves államkötvény hozama például 6,82 százalékról 7,15 százalékra, az ötéves 7,50 százalékról 7,70 százalékra emelkedett. A spekulációs árfolyam-befolyásolás gyanúja alapos, a végbefektetők kilétét homály fedi. Az elsődleges állampapír forgalmazók nem is mernek az ideges piacon pozíciót vállalni, csupán megbízásokat teljesítenek – mondják kereskedők. Napok óta feltűnően azonos módon folyik az üzletelés: a reggel eladott állampapírokat délután visszavásárolják, s a két árfolyam közötti eltérés tetemes hasznot is hozhat. “Elképzelni sem tudjuk, mi fordíthatná meg a trendet, a piac teljesen kiszolgáltatott” – mondta egy kereskedő.

Ajánlott videó