Belföld

Szombaton zárul a kárpótlásijegy-csere

Szombaton lehet utoljára becserélni a kárpótlási jegyeket Forrás Rt. részvényekre, miután a részvénycsere július 20-án zárul; az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. további jegycseréket a jövőben nem tervez.

Egyes bankfiókok az utolsó napokban, így szombaton délelőtt is meghosszabbított nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. László Csaba korábban kijelentette, hogy a tranzakciót a kárpótlásijegy-bevonás lezárásának tekinti. “Nincs olyan terv, vagy elképzelés, hogy a jövőben bármely cég részvényeit kárpótlási jegy ellenében ajánljuk fel” – tette hozzá.

A jegycserét ismertető sajtótájékoztatón Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a magyar állam összesen mintegy 140 milliárd forint címletértékű kárpótlási jegyet bocsátott ki. “Becslések szerint 7-9 milliárd forint nem került eddig bevonásra, amit a Forrás Rt. részvénycseréjében teljes egészében átválthatnak a jegytulajdonosok” – tette hozzá.

A társaság részvényeiből 4,6 millió darab A-sorozatú törzsrészvényt és 4 millió darab B-sorozatú osztalékelsőbbségi részvényt értékesítenek belföldi és külföldi kárpótlásijegy-tulajdonos magánszemélyeknek és intézményeknek. Egy kárpótlási jegy ellenében egy darab, ezer forintos részvény igényelhető úgy, hogy az allokáció során az alanyi kárpótoltak elsőbbséget élveznek. Az 1997-ben 40 millió forint jegyzett tőkével megalakult társaság tőkéje kétszeri apportot követően 9 milliárd forintra emelkedett. A társaság eszközeinek értéke meghaladja a 16 milliárd forintot és az elmúlt öt évben a cég 500 millió forint osztalékot fizetett a vagyonkezelőnek.

Az idén az első öt hónapban a társaság adózás előtti nyeresége 300millió forint volt, ami a tervek szerint az év végéig 426 millió forintra nő, az adózott nyereség pedig várhatóan eléri a 350 millió forintot. A Forrás Rt. 2002-ben 277 millió forint nettó árbevételt ért elés 110 millió forintos adózás utáni nyereségéből a tulajdonos nem vont el osztalékot, tekintettel a küszöbönálló részvénycserére. A Forrás Rt. a részvénycserével párhuzamosan július 4-én kérelmezte A sorozatú törzsrészvényeinek, és B sorozatú osztalékelsőbbségi részvényeinek tőzsdei bevezetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik