Belföld

Már 611 milliárd forintnyi jelzáloglevél van forgalomban

Június végén a jelzáloglevél kibocsátók által közzétett adatok szerint közel 611 milliárd forint névértékű jelzáloglevél volt forgalomban Magyarországon.

A jelzáloglevelek a magyar kötvénypiac leggyorsabban növekvő kötvényei és az állampapírokat követően a legnagyobb kötvénykategóriát képviselik. Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő éven túli államkötvények állománya május végén közel 6.324 milliárd forint volt, a június végén forgalomban lévő jelzáloglevelek állománya ennek közel egytizedét teszi ki.

A jelzáloglevelek mintegy kétharmadát (névértéken 402,5 milliárd forint) az OTP Jelzálogbank Rt. bocsátotta ki, 30,5 százalékát (névértéken 186,6 milliárd forint) az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt., 3,6 százalékát (21,9 milliárd forint) pedig a HVB Jelzálogbank Rt. A legnagyobb nyilvános jelzáloglevél kibocsátó az FHB. Az OTP Jelzálogbanknak is számos nyilvános kibocsátása van, de ezek jegyzése során az OTP Bank-csoport tagjai elsőbbséget élveznek, s le is jegyzik a teljes mennyiséget.

A három kibocsátóval szembeni összes követelés a kamatokkal együtt 920,641 milliárd forintot tett ki, amivel szemben 1.065,5 milliárd forint értékű rendes és pótfedezet, illetve pótfedezetként felhasználható érték állt, ami azt jelenti, hogy a jelzáloghitelek átlagos fedezettsége a június végi adatok szerint 116 százalék volt. Kibocsátónként számolva a fedezettségi mutató az FHB esetében 119 százalék, az OTP Jelzálogbanknál 113 százalék, a HVB Jelzálogbanknál pedig 145 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik