Belföld

Kevesebb pénz közbeszerzésre – ki mire költött

A közbeszerzési törvény 1996-os hatályba lépése óta, az idei második negyedévi 102 milliárd forint értékű közbeszerzés a legkevesebb, ami a kormányzati megszorító intézkedések eredménye.

Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten elmondta: összesítésük szerint az első félévben 1846 eljárásban 261 milliárd forint közpénz sorsáról döntöttek az ajánlatkérők, ami 16 százalékkal, illetve 24 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Hozzátette: a darabszámot tekintve legtöbb ajánlatot, 98-at a Honvédelmi Minisztérium kérte, érték szempontjából a legnagyobb ajánlatkérő a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága volt 63 milliárd forinttal.

A nyertesek listáján a megnyert pályázatok szerint 33 pályázattal a B. Braun Medical Kft. az első, míg az érték szempontjából 33 milliárd forinttal a Mol Rt. vezeti a rangsort. Az eredményes és értékelhető eljárások érték-átlaga 166 millió forint volt, 25 millióval kevesebb, mint a múlt év első félévében. Ajánlatokat 726 szervezet kért és 1596 cég nyert a pályázatokon, ami 107-tel, illetve 200-zal kevesebb mint 2002. első hat hónapjában. Tunyogi László elmondta: az ajánlatkérők listáját a HM után 48-al az Állami Közútkezelő Kht., 47-tel a Budapesti Közlekedési Rt., illetve 39-cel a Fővárosi Önkormányzat áll.

A legnagyobb összesített értékű tenderek listáján az MKGI után a MÁV Rt. következik 11,7 milliárd forinttal, majd az Állami Autópályakezelő Rt. 6,9 milliárddal. A B. Braun Medical Kft. után legtöbbször 30 ., míg 23-szor a Humantrade Kft. nyert tendert. A nyertesek érték szerinti lajstromán a Molt 7,4 milliárddal a Strabag Kft., 5,2 milliárddal a Vamav Kft., 4,7 milliárddal az Architekton Rt. követi. Tunyogi László kifejtette: mind darabszámban, mind pedig értékben Budapesten kezdeményezték a legtöbb közbeszerzési eljárást, 53,6 százalékát, illetve 68,6 százalékát. Szakmacsoportok szerint felosztásban az építőipar vezet az eljárások 36 százalékával, és értéksorrendben is az építőipar az első 40 százalékkal.

A lefolytatott közbeszerzések 72 százaléka nyílt, 12 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 8-8 százaléka tárgyalásos, illetve nyílt előminősítéses volt. Ezzel szemben az értéket tekintve a nyílt eljárások aránya csak 52 százalékot képviselt, 20 százaléka volt nyílt előminősítéses, 16 százaléka tárgyalásos, míg 10 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos. Tunyogi László kiemelte: van esély arra, hogy a gyenge első félév után a közbeszerzési eljárások értéke az év egészét tekintve meghaladja a 2002. évi 800 milliárd forintot, ám ez jelentősen függ a tárcák pénzügyi helyzetétől és attól, hogy ősszel meghirdetik-e az újabb autópálya-szakaszok kivitelezésére, valamint a 4-es metró megépítésére vonatkozó tendereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik