Belföld

Jövőre 10 százalékos bérnövekedéssel számol a kormány

A kormány jövőre 9-10 százalékos bérnövekedéssel számol - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában pénteken.

“Körülbelül 9-10 százalékos bérnövekedéssel számolunk, ez mindenképpen biztosítani fogja azt, hogy a bérek vásárlóértékét megőrizzük” – mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a kormány világosan deklarálta, hogy a bérek vásárlóértékét jövőre meg kívánja őrizni. Mint mondta, ez azt jelenti: a kormány a bruttó bérek olyan növekedését tervezi, hogy az adótörvények szigorítását levonva, körülbelül az inflációnak megfelelő növekedés érhető el a nettó béreknél.

A kormány a költségvetés készítésénél – amint arról korábban beszámoltak – 4,5 százalékos inflációval számol. Az adózásban tervezett intézkedések azonban jelentősen csökkentik az adott bruttó bérhez tartozó nettó jövedelmet. Az eddig nyilvánosságra hozott számítások szerint az előirányzott adómódosítások mintegy 550 milliárd forinttal növelik a jövő évi büdzsé bevételeit, illetve az hogy mégsem változna jövőre a személyi jövedelemadó tábla, 153 milliárd forint bevételkieséstől mentesíti a büdzsét.

A pénzügyminiszter korábbi kijelentése szerint az adópolitikai döntéseket az államháztartási hiány csökkentése érdekében hozta meg a kormány. Az adótábla bevezetésének elhalasztása azonban feszültséget okozott a kormányzó pártok között.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik