Belföld

Javul a fogyasztói hangulat a tengerentúlon

Az amerikai fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát jelző mutató, a michigani fogyasztói bizalmi index júliusban előzetes adatok szerint 90,3 pontra javult. A szakértők szerint a javulás a nemrégiben bejelentett adómérséklésnek és az irányadó kamatok június végén történt mérséklésének köszönhető.

A várakozásokban 90,0 pontra történő javulás szerepelt, ennél valamivel kedvezőbbé vált az előzetes mutató szerint a fogyasztói hangulat. A Michigan- index a múlt hónap végén 89,7 ponton állt. Május végén 92,1 pontot, április végén 86,0, március végén 77,6 pontot mértek.

Az index egészének javulása a jelenlegi gazdasági helyzetkedvezőbb megítélésére vezethető vissza, a háztartások ugyanis mostani pénzügyi helyzetüket sokkal kedvezőbben ítélik meg: az ezt jelző mutató a júniusi 94,7 pontról júliusra 102.8 pontra emelkedett. A fogyasztók úgy látják, hogy a kormánypolitika a gazdaság fellendítését célozza – mondják az értékelések. A jövőbeli – a következő 12 hónapra vonatkozó – várakozásokat jelző index ezzel szemben romlott, a júniusi 86,4 pontról 82,7-re esett, amit a megfigyelők a július elején bejelentett, júniusban 6,4 százalékra emelkedő munkanélküliségnek tulajdonítanak. – Akinek nem mondtak fel, azok is tartanak attól, hogy esetleg rájuk is sor kerülhet – értékelték a szakemberek e részmutató romlását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik