Belföld

Tömeges elbocsátásokat hozhat a holland recesszió

A holland cégek közel egyharmada attól tart, hogy kénytelen lesz kényszerű elbocsátásokkal csökkentetni kiadásait a rossz gazdasági helyzet miatt.

A holland gazdaság recesszióban van, 2002 utolsó negyedévében és az idei első három hónapban negatív gazdasági növekedési adatokat produkált. A vállalkozások visszafogják kiadásaikat, munkahelyet szüntetnek meg, illetve csökkentik a megtartott munkaerő juttatásait. Normális körülmények között a holland cégek nem szívesen nyúlnak a létszámcsökkentés eszközéhez, csak a legvégső esetben szánják rá magukat, de most nincs más választásuk.

Húsz éve nem volt ilyen visszaesés

A holland központi bank, a DNB előrejelzése szerint az idei év negatív adatokkal zárul, a GDP 0,4 százalékkal csökken. Erre legutóbb 1982-ben volt példa. A kormány szigorú, 13 milliárd euró megtakarítását célul kitűző költségvetési programot jelentett be. Ha az intézkedések hatásosak lesznek, a költségvetési hiányt 2007-re a GDP 0,5 százalékára tudják csökkenteni.

A nyomasztó gazdasági kilátások közepette az Ernst & Young tanácsadó cég 300 céget kérdezett meg a több mint 50 alkalmazottat foglalkoztatók közül, és az eredmények azt igazolják, hogy a vállalkozások szorosabbra húzzák a nadrágszíjat.

Lelki problémák

Mivel a jogszabályok szerint a fizetéseket legkevesebb két százalékkal növelni kell, a cégek az alkalmazottaknak adható egyéb juttatásokon próbálnak spórolni, elsősorban azon, hogy kevesebb pénzt fizetnek be az önkéntes nyugdíjalapokba. A céges autókkal is takarékoskodnak, az alkalmazottaknak kisebb, kevesebb üzemanyagot fogyasztó járművet biztosítanak, vagy arra kötelezik őket, hogy járuljanak hozzá a céges autó üzemeltetési költségeihez. A cégek kivonják a megtakarítási körből az alkalmazottak tanulmányi költségeit, s nem állítják le a kedvezményes PC-vásárlási akciókat sem: a vállalat által vásárolt gépet az alkalmazott otthon használhatja, s cégétől igen kedvezményes részletfizetési konstrukcióban vásárolhatja meg.

A felmérés szerint a legtöbb cég nem készült fel arra, hogy valamiféle módon kárpótolja azon alkalmazottait, akik a kormány intézkedései miatt évente 735 euró bevételtől esnek el. A megkérdezett menedzserek szerint gond lehet abból, hogy az alkalmazottakat a jövőben nem tudják külön kedvezményekkel jobb munkára ösztönözni, s feszültség forrása lesz, hogy a különjuttatások megvonása sok ember számára lelki problémát okoz.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó