Belföld

Tengerentúli tőzsdék – gyengélkedő vállalatok

A Wall Street vezető vállalatainak csalódást keltő második negyedévi eredményjelentései nyomán veszteséggel zárt szerdán a New York-i tőzsde.

Elsősorban a brókercégek, a biotechnológiai vállalatok és az autógyártók papírjai estek, s az általános vállalati pesszimizmust az előzetesen becsültnek megfelelő amerikai inflációs adat, de még az ipari termelés júniusi növekedése sem tudta megfordítani.


 Befagyasztják a kamatokat

Alan Greenspan, az amerikai jegybank elnöke szerdán megerősítette a Fed készségét, hogy a konjunktúra élénkítése érdekében alacsonyan tartja a kamatot. A szenátus bankügyi bizottsága előtt elhangzott beszédének szövege megegyezett a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt kedden elmondottakkal. A Fed legutóbbi, június végén hozott kamatcsökkentése után az Egyesült Államokban 45 év óta a legalacsonyabb, 1,0 százalékos az irányadó hitelkamat.  

Megbillent mutatók


A 30 iparvállalat részvényeiből számított Dow Jones (DJIA)
mutató 34,38 pontos, azaz 0,38 százalékos visszaeséssel 9094,59 ponton zárt szerdán. Kedden 48,11 pontot azaz 0,52 százalékot esett vissza ez a mutató, a hétfői 57,56 pontos, vagyis 0,63 százalékos emelkedés után. A jobbára technológiai részvényekből alkotott Nasdaq mutató 5,24 pontot, vagyis 0,30 százalékot vesztett és 1747,97 ponton zárt szerdán. Kedden 1,54 pontot, vagyis 0,09 százalékot gyengült ez az index, a hétfői 20,91 pontos, azaz 1,21 százalékos emelkedés után. A tőzsde átfogó mutatója, a Standard and Poor’s 500 részvényindex 6,33 ponttal, azaz 0,63 százalékkal 994,09 pontra esett vissza. A New York-i értéktőzsdén jegyzett részvények közül 1013-nak emelkedett, 2257-nek csökkent és 169-nek nem változott a jegyzése.


 Tokió is gyengén muzsikált

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 csütörtökön 222,83
pontos veszteséggel 9513,14 ponton zárt, előzetes adatok szerint.

Vannak reménykeltő vállalati adatok


A vezető cégek közül a Ford Motor Co. szerdán 27 százalékos csökkenésről számolt be a második negyedéves eredményben, viszont közölte, hogy tartja idei nyereségvárakozását. Az eredménycsökkenés hátterében az amerikai piaci versenyben
kínált vevőcsalogató konstrukciók hatása és persze a gyenge kereslet tükröződik. Az IBM szerdán közölte, hogy nyeresége éppen csak megfelelt a várakozásoknak, de nem sikerült meghaladnia azokat, így a tőzsdezárást követő kereskedelemben a részvény árfolyama 2,5 százalékkal esett. A Lucent Technologies részvényei sem tündököltek, a cég ugyanis közölte, hogy harmadik negyedévi vesztesége nagyobb lehet a vártnál, s már nem számít arra, hogy az idén nyereséget produkál.


Elemzők szerint az általános pesszimizmus semmiképpen sem indokolt, annál is kevésbé, mert például az Intel várakozásokat felülmúló második negyedévi teljesítményét vásárlással honorálták a befektetők, s az elmúlt időszakban a tőzsdén jól szereplő J.P. Morgan befektetési bank második negyedéves számai a legmerészebb várakozásokat is felülmúlták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik