Belföld

Átalakították a bolgár kormányt

A bolgár parlament megszavazta a kormány átalakítását, amelyet Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök jelentett be az előző napon. A képviselők csak szűk többséggel hagyták jóvá az átstrukturálást. A 233 szavazóból 119 támogatta a kormányfő elképzelését, 107 viszont ellene voksolt, heten pedig tartózkodtak.

A II. Szimeon Nemzeti Mozgalom és a török kisebbség által támogatott Jogokért és Szabadadságokért Mozgalom szavazta meg az előterjesztést, ami nem meglepő, hiszen ez a két párt alkotja a kormánytöbbséget Szófiában.

Az átalakítás nyomán Plamen Panajotov, aki korábban a II. Szimeon mozgalom frakcióvezetője volt, most bekerült a kormányba, mint az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes. Lidia Suleva és Nikolaj Vaszilev megtartotta miniszterelnök-helyettesi tisztségét, ám a korábbi szociális miniszter, Suleva átveszi a gazdasági tárca irányítását az egyre népszerűtlenebb Vaszilevtől. (Közvéleménykutatások szerint a magyarul jól beszélő, korábban Budapesten közgazdaságtant tanuló Vaszilev támogatottsága erősen csökkent a választópolgárok körében.) Vaszilev az új felállásban közlekedési miniszteri posztot kapott. Vaszilev “visszahúzódását” elemzők azzal magyarázzák, hogy a kormány a radikális gazdasági átalakulás során nagyobb hangsúlyt akar helyezni a szociális feszültségek csökkentésére.

Ezzel szemben az eddigi közlekedési miniszter, Plamen Petrov távozik a kormányból, akárcsak az egészségügyi tárca vezetője, Bozsidar Finkov és az oktatási miniszter, Vladimir Atanaszov. Az utóbbi két politikust eddigi helyetteseik – Szlavcso Bogoev és Igor Damjanov – válták fel a tárcák élén.

Nedzset Mollovot, eddigi tárca nélküli minisztert Filiz Hjuszmenova váltja a poszton, míg az új szociális miniszter Hrisztina Hrisztova lett, aki eddig miniszter-helyettes volt e tárcánál.

A négy új miniszter, vagyis Panajotov miniszterelnök-helyettes, illetve Hrisztina Hrisztova, Igor Damjanov és Szlavcso Bogoev már le is tették a miniszteri esküjüket a Parlamentben.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik