Belföld

Öt pályázó a Postabank pályázat második fordulójában

A Postabank Rt. megvételére ajánlatot benyújtó hat pályázó közül ötöt hív meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) Igazgatósága a második fordulóba - tájékoztatta a privatizációs szervezet az MTI-t csütörtökön.

A közlemény szerint valamennyi vevőjelölt értékes, jó minőségű pályázati anyagot állított össze, vételi szándékuk szakmailag megalapozott. Az ÁPV Rt. igazgatóságának értékelése szerint az ajánlatok alapján valamennyi pályázóról joggal feltételezhető, hogy az általuk elvégzett átvilágítást követően versenyképes végső ajánlatot tegyenek a Postabank megvételére. Az igazgatóság megállapítása szerint a Postabank privatizációja az eredeti ütemezés szerint halad. A második fordulóba meghívott pályázók júliusban és augusztusban kapnak lehetőséget az adatszobában történő vizsgálódásra és azt követően szeptember elején kell megtenniük végső árajánlatukat – áll a közleményben

A kormány szerdai ülésén döntött a Postabank (Pb) Rt. privatizációja során alkalmazandó garanciavállalási rendszerről. Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a régmúltból maradtak olyan – alapvetően peres – ügyek, amelyektől pénzügyi, jogi módszerekkel nem lehet megszabadítani a bankot. A perérték és a tényleges kockázat nagyon messze áll egymástól, ami nagy diszkontot eredményezhetne, ezért van szükség garanciavállalásra. A szokásos jellegű perek esetén az adásvételi szerződésben rendezik a garanciát. A nem szokásos jellegű pereknél figyelembe vette a kormány, hogy a megképzett céltartalék magasabb, mint a becsült kifizetés, ezért a tényleges különbséget 50-50-százalékos arányban megosztják az eladó (ÁPV Rt.) és a Postabank között.

Az ismert perfenyegetettséggel kapcsolatos összes kifizetés 4 milliárd forintra becsülhető. Amennyiben az összes ismert és várható fizetési kötelezettség összege meghaladja a 4 milliárd forintot, az afölötti összeg az eladót terheli. Azon pereket illetően, amelyeket a Pb értékesítése után indítottak, de a per tárgya az azt megelőző időszakra vonatkozik, minden egyes – jogerős bírósági határozattal kikényszerített – kifizetés 10 százaléka – maximum 1 milliárd forintig – a Postabankot terheli. A Postabank az elmúlt évet 398,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely jelentős növekedés a 2001 végi 363,243 milliárd forinthoz képest. A Postabank vesztesége 2002-ben 1,776 milliárd forint volt, ez azonban jóval kevesebb, mint a 2001.évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik