Belföld

Át akarja neveli Albániát az EU

Az Európai Bizottság jóváhagyta idei albániai programját, amelynek keretében 46,5 millió euróval támogatják a balkáni országot. Eszerint 2003-ban az Európai Unió főként a bűnözés elleni harcot és Albánia gazdasági fejlődését segíti.

Az EU a Balkán országainak legnagyobb támogatója. Az Albániának most elkülönített 46,5 millió euróval az Európai Bizottság igyekszik megteremteni a bűnözés elleni harc néhány alapvető feltételét, az infrastrukturális háttér (rendőrségi, bírósági épületek, bűnüldözési szakemberek képzése) megteremtését, s ezzel az EU területét is veszélyeztető bűnözők elleni harc központját fokozatosan a “származási országba” helyezi át.

Demokrácia-kiépítés

A megelőzést, a bűnözés okainak megszüntetését szolgálja a gazdasági fejlődés támogatása, főként a kisebb közösségek kereskedelmét segítő projektek révén. Ugyancsak fontos terület a közigazgatás helyzetének megszilárdítása, többek között az európai szintű adó- és illetékrendszer kialakítása.

A demokrácia intézményeinek megteremtése komoly anyagi eszközöket igényel, a mostani támogatásból például hozzálátnak a választásokhoz nélkülözhetetlen számítógépes nyilvántartási rendszer kialakításához.

A balkáni támogatást az Újjáépítési, Fejlesztési és Stabilizációs Közösségi Támogatási Program keretében folyósítják, amely Albániának, Boszniának és Hercegovinának, Horvátországnak, a volt Macedón Jugoszláv Köztársaságnak, valamint Szerbiának és Montenegrónak nyújt segítséget.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik