Belföld

Szigorodnak a versenyszabályok

Fontos, hogy a csatlakozó államok az unióéval harmonizáló trösztellenes hatóság kiépítésére fordítsák a nekik járó fejlesztési támogatások egy részét, állapította meg az Európai Bizottság versenyfelügyelete - olvasható a Világgazdaságban.

A szóban forgó piacfelügyeleti szervezetek tevékenységét az EU szeretné rövid időn belül alkalmassá tenni a fúzióval és a kartellekkel foglalkozó uniós előírások betartatására. A versenykérdésekben illetékes biztos, Mario Monti apparátusa behatóan figyeli majd, hogy a csatlakozó államok juttatnak-e megfelelő forrásokat a trösztellenes feladatok ellátására. Az EU idevágó rendeleteit a csatlakozó államoknak a taggá válás napjától kezdve kell alkalmazniuk.


Az uniós trösztellenes előírások alkalmazását az unió szeretné azzal is megkönnyíteni, hogy szeptemberig hat új irányelvet tesz közzé, amelyekben a más szabályozó testületekkel való kapcsolattartást is részletezni fogja.

Emellett egyértelműbbé teszik, hogy a fúziók vagy felvásárlások esetén milyen eljárást kell követniük az egyes piaci szereplőknek bizonyos piaci hányadok elérése esetén. A bizottság szeretné továbbá egyszerűbbé tenni a fogyasztói panaszok kivizsgálását, ennek megfelelően 40 napos válaszadási határidőt írna elő a saját szerveinek, amelyen belül dönteni kell vizsgálat elindításáról vagy a kereset elutasításáról.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik