Belföld

Reuters: év végére érheti el a forint a célsáv felső részét

admin

2003. 07. 17. 14:25

A forint és a magyar piacok lassú konszolidálódását várják az elemzők az év végéig. A jegybank inflációs célja tartható, de az államháztartás hiánya az idén meghaladja a tervezettet - áll a Reuters júliusi felmérésben.

A forint az év végére elérheti a jegybank és a kormány által megjelölt sáv felső szélét. Az elemzők 261,50 forintos euró árfolyamot várnak augusztus végére, 259,00 forintot az év végére és 252,50 forintot a jövő év végére.

Az elemzők szerint a jegybanknak nem kell újra kamatot emelnie ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa a piacokat. A következő hetekben azonban a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat csökkentése sem várható.

Az infláció júliusban 4,7 százalékra emelkedik a májusi 3,6 százalékos mélypontról. Az elemzők előrejelzése 2003 decemberére és 2004 utolsó hónapjára is 15 bázisponttal emelkedett, és 4,9 illetve 4,3 százalékos inflációval számol. A jövő évi prognózis így belül van a jegybank 2,5-4,5 százalékos célsávján.

A tervezett államháztartási hiánnyal kapcsolatban kevésbé nyilatkoztak optimistán az elemzők. Várakozásaik szerint a hiány az idén valószínűleg 5,4 százalék lesz, jövőre pedig a GDP 4,2 százalékát éri el. Ez meghaladja mind az idei 4,8 százalékos mind a jövő évi 3,8 százalékos deficitcélt.

Az elemzők 2004-re 3,6 százalékos GDP növekedéssel számolnak. A Reuters összefoglalója szerint az elemzők többsége reálisnak tartja az euró 2008 január 1-jei bevezetését.

Az európai árfolyamrendszerhez (ERM II.) való csatlakozással kapcsolatban azonban a megkérdezettek egy része egy-két éves csúszásra számít. Az ERM-paritás előrejelzésére csak ketten vállalkoztak, szerintük az eurorátát a jelenlegi paritásnál, 282,36-nál mintegy 10 százalékkal erősebb szinten, 252 körül állapítják majd meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.