Belföld

New generation – Egri Királyleányka 2002, Thummerer Éva

Ez nagy ötlet. A borászatban különösen fontos, hogy valaki átvegye a stafétát (vagy talán stílusosabban a lopót, azaz hébért, avagy a refraktométert, esetleg a pincekulcsot).


New generation – Egri Királyleányka 2002, Thummerer Éva 1
Egri Királyleányka 2002, Thummerer Éva

Egy komolyabb pince és egy név, egy brand felépítése 10-20 év, ezt az ember nem szívesen dobja el egy mozdulattal, ahogyan házát vagy gyermekét sem, többnyire. A minap (bő évtizede) újjáéledt magyar borászatban is felnőtt egy nemze-dék, a nagy nevek és ismert arcok mögött megjelentek azok a fiatalok, akik tovább fogják vinni a staféta-botot (hébért satöbbit), akik már nem az állami gazdaságok mennyiségi paradigmájában szocializálódtak és másfajta hülyeségekkel kell megbir-kózniuk, mint az apák (anyák) nem-zedékének, viszont nyelveket tud-nak, kimennek Bordeaux-ba meg Napa Valley-be megnézni, merre van a hány méter és Ph.D-t írnak a borról. Senki nem sajnálja, hogy sokkal könnyebb nekik, ez a normális.

Ezt a generációt karolja fel mintegy a CorVinum borcsaládja. A szokatlan címkén kiváló portré, amiről látható, hogy az e heti borunkat komponáló fiatal borász is szép, nemcsak a bora. Mely bor ragyogó, friss nyári ital, az alma nem esett messze a fájától. Thummerer Vilmost nem kell bemutatni a borszere-tőknek, ő és a noszvaji borászat működtetésében elévülhe-tetlen érdemeket szerző Kati asszony rendkívül rokonszenves és fontos szereplői a magyar borvilágnak, Eger vezető családi pincészetének tulajdonosai, 40 termő hektár fölött diszponál-nak, a szép fehérek mellett nagy vörösöket, emlékezetes, nemzetközi színvonalú, komplex küvéket, bikavéreket, merlot-kat és pinot-kat komponálnak.

A királyleányka hungarikum, a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje, tán Erdélyből származik, illatos és testes bort adó fajta. Ez a királyleányka tehát egy friss, nyári bor, reduktív, illatos, szinte parfümös és kerek, gyümölcsössége a szőlő illatát-zamatát idézi, szép savak tartják, és van egy szellemes-kellemes természetes édessége. Sikerre ítélt, nőies bor szép illatával és édességével, ezer forint körüli árával. Fiatalos bor fiataloknak, jó beszélgetőbor, de halak, szárnyasok, a távol-keleti konyha herkentyűi is jó szívvel fogadják.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.