Belföld

Mi lesz az adóval – és az SZDSZ becsületével?

Kuncze Gábor felvetette, hogy érdemes-e az SZDSZ-nek a koalícióban maradnia. László Csaba szerint nincs koalíciót fenyegető „helyzet", ő örülne egy kompromisszumos javaslatnak.

Egyelőre nem végleges a kormány szerdai döntése, amely szerint a személyi jövedelemadó (szja) csökkentését a tervekkel ellentétben nem
Mi lesz az adóval – és az SZDSZ becsületével? 1

2004-ben kezdik meg, hanem csak 2005-ben. A szerdán bejelentett döntés irányelvnek tekinthető – mondta László Csaba pénzügyminiszter csütörtökön.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán a FigyelőNet érdeklődésére azt válaszolták, hogy a tárca az adószabályok változásairól még a csütörtökön közleményt ad ki, amely a részleteket is tartalmazza majd. Ebben valószínűleg szó lesz majd az szja-ról, illetve az adókedvezmények eltörléséről is, amiről ennél bővebb tájékoztatást a tagnapi nap folyamán nem adott egyik illetékes sem a kormányülés után. (A sajtóközlemény tartalmát a FigyelőNet is ismerteti.)


A feketeleves 

A szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivőre és László Csaba pénzügyminiszterre maradt a hír bejelentése, a kormányfő az euró bevezetéséről tartott beszédében ugyanis nem érintette az szja-csökkentés témakörét.  

Válaszút előtt a szabad demokraták?


A szabaddemokraták eredeti tervei egyszer már lekerültek a napirendről az adótörvény tavalyi vitája során. Választási ígéreteik szerint kétkulcsos (vagy másfél kulcsos) szja-rendszert vezettek volna be. E rendszerben 2,4 millió forintos jövedelemig (az átlagkereset kétszereséig) 18, a fölött 36 százalékos kulcsot alkalmaztak volna.


Az Országgyűlés tavaly végül úgy határozott, hogy az idén 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalék adókulcsot alkalmaz, jövőre pedig már új kulcsok lépnek életbe: 18, 26, illetve 38 százalék. A középső adósáv eszerint 800 ezer és 1,5 millió forint között lett volna.

Kuncze Gábor szerdán kijelentette: nem tekinti véglegesnek a jövő évi szja-val kapcsolatos kormánydöntést, amely szerint elmarad az adókulcsok meghirdetett csökkentése. “Az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától” – mondta. Egy csütörtök reggeli rádióműsorban már azt a kérdést is felvetette a pártelnök, hogy az adócsökkentés elmaradás esetén van-e értelme az SZDSZ koalícióban maradásának.


A Versenyképességi Tanács

Magyarország versenyképességének javítása érdekében Versenyképességi Tanács felállításáról döntött a kormány. Ez volt a fő témája Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter csütörtöki, rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatójának. A testület feladata az lesz, hogy folyamatosan vizsgálja, milyen intézkedésekkel lehet elősegíteni Magyarország versenyképességének javítását. A tanács tagjai a pénzügyi, a gazdasági, a munkaügyi, valamint az oktatási tárca, illetve a befektetői érdekeket közvetítő érdekképviseletek képviselői. A testület elnöke a gazdasági és közlekedési miniszter, a vállalati képviselők által választott társelnök pedig Sugár András, a Westel Mobil Távközlési Rt. vezérigazgatója.


Az a fő, hogy a programból nem vették ki?

László Csaba pénzügyminiszter szerint bár a jövő évi költségvetési irányelvek szerint 2004-ben a jelenlegi szja-kulcsok nem változnak, koalíciós “helyzetről” nem indokolt beszélni. László hozzátette: örömmel látna olyan kompromisszumot, amely az szja-nál jövőre a jelenlegi elképzeléseknél nagyobb tehercsökkenést tenne lehetővé, amennyiben ezt a kiadási oldalon megtakarításokkal lehet ellensúlyozni.

Csillag István gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a teher- és adócsökkentés továbbra is szerepel a kormány programjában. A pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter a Versenyképességi Tanács felállításáról tartott közös sajtótájékoztatón beszélt az szja-csökkentés elmaradásáról.

A sajtótájékoztatón a gázolaj jövedéki adójának mérsékléséről is szó volt. László Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány javaslata szerint 5 forinttal csökkentenék jövőre a gázolaj jövedéki adóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik