Belföld

K&H-ügy: a személyes adatok védelmére figyelmeztet az ombudsman

A személyes adatok alkotmányos védelem alatt állnak, azokat csak az érintettek hozzájárulása vagy törvény előírása esetén hozhatják nyilvánosságra - hívja fel a figyelmet az adatvédelmi biztos "egy brókercég - közvélemény által vitathatónak ítélt - ügyletei" kapcsán a megjelent hírekről az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Pétervalvi Attila aggodalmának adott hangot amiatt, hogy “egy brókercég” ügyleteihez kapcsolódóan több olyan, azonosítható személyre vonatkozó adat, tény és feltételezés kapott nyilvánosságot a médiában, amelyek megszerzése és nyilvánosságra hozatala valószínűleg nem a személyes adatok védelmére vonatkozó törvényi előírások szerint történt”.

Az adatvédelmi biztos sem a dokumentumban, sem az MTI kérdésére nem nevezte meg a céget, amelyet – szavai szerint – “megelőző, elgondolkodtató” közleményében említett. A nyilatkozat eszközével – hivatali elődjéhez hasonlóan – akkor él, ha jogsértés lehetőségét észleli – mondta. Példaként említette, hogy így járt el akkor is, amikor egyes politikai közszereplők titkosszolgálati múltjával kapcsolatban jelentek meg információk.

“Időről időre, valamilyen oknál fogva, olyan adatok, információk jutnak a sajtóhoz, amelyek jogi alapjai megkérdőjelezhetőek” – mondta az MTI-nek az adatvédelmi biztos. Közleményében szükségesnek tartja felhívni a közvélemény figyelmét, hogy “magánszemélyek pénzügyeire, befektetéseire, iskolázottságára, családi és rokoni kapcsolataira, büntetett előéletére, vagy más hasonló személyes, illetve különleges adatainak feltárására, nyilvánosságra hozatalára a hatályos jogi szabályozás szerint csak az érintett hozzájárulása, vagy – kivételesen – törvényi felhatalmazás alapján van lehetőség”.

“A jelenleg hatályos törvényi szabályozás a közhatalmat gyakorlók, a politikai közélet szereplői esetében sem teszi lehetővé, hogy magánéletük, például a magánvagyonukkal való gazdálkodásuk olyan mértékben átláthatóvá, megismerhetővé váljon, amennyire azt egyesek – politikai okok miatt – jelenleg szükségesnek tartják”, – fogalmaz közleményében Péterfalvi Attila.

Az ombudsman elmondta azt is, hogy a konkrét ügyben hivatalához eddig még nem fordultak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik