Belföld

Új hűtőgépgyárat épít Magyarországon az Electrolux

Az Electrolux 65 millió eurós beruházással új hűtőgépgyárat létesít Magyarországon - tudatta a cég csütörtökön.

A Nyíregyházán megvalósuló beruházás mintegy 600 új munkahelyet teremt. Az Electrolux csoport igazgatótanácsa július 16-i ülésén döntött egy új, alul fagyasztós kombinált hűtőszekrényt gyártó üzem létrehozásáról.

A nyíregyházi új gyár a tervek szerint évente 560 ezer darab hűtőkészüléket fog gyártani. Az építkezés 2004 januárjában kezdődik, a gyártás várhatóan 2005-ben indul. Az új gyártókapacitás bővíti a csoport Jászberényben található ipari bázisát, ahol a vállalat már most mintegy 4 millió terméket – hűtőkészüléket, fagyasztóládát, porszívót – gyárt évente.

A közlemény szerint az új gyárral Magyarország lesz az Electrolux legnagyobb hűtőkészülék és fagyasztóláda gyártóbázisa Európában. Az üzemben készülő termékek nagy részét nyugat-európai, közép- és kelet-európai, oroszországi és ukrajnai piacokra exportálja majd a cég.

Wolfgang König, az Electrolux Home Products Europe, a csoport európai háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó leányvállalatának vezérigazgatója szerint ez a befektetés része a vállalat kelet-európai terjeszkedési stratégiájának. “A magyarországi gyártással kapcsolatban tapasztalataink pozitívak. Elégedettek vagyunk a munkaerő minőségével, továbbá adottak a kedvező feltételek a költség, a minőség és a beszállítás tekintetében. Ezért döntöttünk úgy, hogy tovább növeljük ipari jelenlétünket Magyarországon.” – idézi a közlemény a vezérigazgatót.

Az Electrolux csoport a világ legnagyobb konyhai, fürdőszobai, tisztító- és szabadtéri eszközöket gyártó vállalata. Termékpalettáján hűtőszekrények, mosógépek, sütők, porszívók, láncfűrészek, fűnyírók és kerti traktorok szerepelnek. A cégcsoport forgalma 2002-ben összesen 133,2 milliárd svéd korona volt, alkalmazottainak száma 82 ezer. Az Electrolux csoporthoz tartoznak az AEG, a Zanussi, a Frigidaire, az Eureka és a Husqvarna márkák.

Az Electrolux Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalata, meghatározó szerepe van az ország ipari exportjában. Korábbi közlés szerint a cég Magyarországon 2002-ben 97 milliárd forint árbevételt ért el, az idén pedig 107 milliárdos bevételt tervez.

A cég a magyar háztartásigép-piacon 47,9 százalékos részesedéssel rendelkezett tavaly, az idei évre pedig az 50 százalékot célozzák meg.


Erős második negyedévet zártak


A várakozásokat meghaladó eredménnyel zárta a második negyedévet a svéd AB Electrolux.  Ennek ellenére az idei eredmény várhatóan elmarad a tavalyitól – közölték  a világ legnagyobb háztartási berendezésgyártójánál csütörtökön.


Az Electrolux  2,33 milliárd koronás (283,6 millió dollár) adózás előtti nyereséget ért el a második negyedévben. Ez meghaladja a  Reuters felmérésében  előre jelzett 2,24 milliárd koronás adózás előtti nyereséget, de elmarad a tavalyi év azonos időszakának 2,69 milliárd koronás eredményétől.


A jó második negyedéves mutatók ellenére a cég a tavalyinál gyengébb éves eredménnyel számol. Az Electrolux termékeinek kereslete valószínűleg gyengébb vagy csak kicsivel lesz erősebb az európai és az észak-amerikai piacokon az év második felében, mint az előző év azonos időszakában. Indiában és Kínában várhatóan tovább csökkenek a cég bevételei.


A cég eredményeit a vártnál nagyobb mértékben, 340 millió koronával, csökkentette a dollár és a font sterling gyengülése az euróhoz és a koronához képest. Az eladásokból 33,3 milliárd korona folyt be, ami elmarad a 34,6 milliárd koronás várakozásoktól. Az Electroluxnál az elmúlt időszakban működését ésszerűsítő és költségcsökkentő intézkedéseket hajtottak végre, valamint a cég értékesítette alaptevékenységéhez nem kapcsolódó vagyontárgyai egy részét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik