Belföld

Havi négymilliárd az iraki számla

Havonta csaknem négymilliárd dollárba kerül a Pentagonnak az iraki jelenlét, miközben erősödnek az amerikaiak elleni támadások az országban - számol be a Népszabadság.

Szerdán három támadást is végrehatottak amerikai egységek ellen Irakban. Bagdadtól 25 kilométerre, Abu Ghraibnál gránátot lőttek ki egy katonai konvojra, s mint a Reuters értesült, az egyik jármű felrobbant, egy katona meghalt. Ezzel 147-re emelkedett a harci cselekményekben elhunyt amerikai katonák száma az iraki háború kezdete óta, elérve az 1991-es öbölháború veszteségeit.

A Pentagon közlése szerint a háború eddigi amerikai katonai kiadásai elérték a 48 milliárd dollárt, s az összeg havonta 3,9 milliárddal emelkedik a közeljövőben. Az Egyesült Államok jelenleg 146 ezer katonát tart Irakban, s egyelőre nem számolnak azzal, hogy csökkenthető lenne a létszám, tekintettel a szaporodó iraki ellenséges akciókra. Az amerikai szenátus a múlt héten kezdeményezte, hogy George W. Bush elnök fontolja meg NATO-erők telepítését Irakba.


 

Ajánlott videó