Belföld

Folytatódik a hozamemelkedés az állampapírpiacon

Csütörtökön reggel kisebb mértékben ugyan, de folytatódott a külföldiek állampapír-eladása. A hozamok a 10 éves államkötvények esetében 3-4 bázisponttal, az 5 éves államkötvény esetében 5-10 bázisponttal emelkedtek.

A piacon arra számítanak, hogy a forint gyengülése következtében az MNB-nek nincs már tere arra a kamatcsökkentésre, amelyet a piac korábban már beárazott. Sőt van olyan vélemény is, hogy a forint gyengülésében szerepet játszanak a jegybanki kamat emeléshez fűződő spekulatív elemek is, ha az euró tartósan a 265 forintos szinten marad, a jegybank kénytelen lesz újra kamatot emelni.

Csütörtökön délelőtt 10 óráig 263,60 és 264,50 forint között ingadozott az euró jegyzése a bankközi devizapiacon. A kedden ismertetett 2004.évi költségvetési irányelvek megváltoztatták a korábban kialakulni látszó trendeket – vélik szakértők. A piacon jelenleg az a vélemény urakodik, hogy a költségvetés túlköltekezésének nem látszanak a valódi gátjai, a nagy elosztó rendszerek reformjának politikai kockázatát nem vállalja a kormány.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik