Belföld

Folyamatosan gyengül a forint a bankközin

A bankközi devizapiacon csütörtökön délben a forint 6,15 százalékon állt a sáv erős oldalán, 74 bázisponttal gyengébben a szerda délutáni helyzeténél. A forint euróhoz viszonyított árfolyama 264,65/75 forint volt, több mint 2,0 forinttal gyengébb a 262,55/262,75 forintos szerdai árfolyamnál.

Délelőtt a magyar fizetőeszköz 6,15-6,79 százalék között mozgott, az euróhoz viszonyított árfolyama a 265,00 forintos szintig süllyedt. A dollár továbbra is erős maradt, a délben jegyzett 235,60/70 forintos árfolyam mintegy 0,60 forinttal erősebb az előző napi záró szintnél.

Szakértői vélemények szerint a forint gyengülése azzal a csalódással függ össze, ami a kedden ismertetett 2004.évi költségvetési irányelvek miatt alakult ki. A piacon jelenleg az a vélemény uralkodik, hogy a költségvetés túlköltekezésének nem látszanak a valódi gátjai, a nagy elosztó rendszerek reformjának politikai kockázatát nem vállalja a kormány. Az adóemelések és a felvázolt magasabb inflációs pálya sem lehetővé, sem szükségessé nem teszi a forint erősödését.

A délelőtti kereskedésben nem javított a forint pozícióin a zloty gyengülése sem – mondják a piacon. Az overnight és a tomnext forintpiacon a likviditáshiány miatt továbbra is jelentős kereslet mutatkozott. Délben az overnight kamatszint 9,50/60 százalékon állt a szerdai 9,50/9,90 százalékhoz képest. A tomnext üzleteket 9,80/10,00 százalékon kötötték. A hosszabb lejáratokon 10-20 bázisponttal emelkedtek a kamatok. Az egyhónapos kamat délben 9,75 százalékon, az egy éves 8,55 százalékon állt.

A kamatemelkedés azt a piaci várakozást tükrözi, hogy a forint gyengülése következtében az MNB-nek nincs már tere arra a kamatcsökkentésre, amelyet a piac korábban már beárazott. Sőt van olyan vélemény is, hogy a forint gyengülésében szerepet játszanak a jegybanki kamat emeléshez fűződő spekulatív elemek is, ha az euró tartósan a 265 forintos szinten marad, a jegybank kénytelen lesz újra kamatot emelni.

A szerdainál kisebb mértékben ugyan, de folytatódott a külföldiek állampapír-eladása. A hozamok a 10 éves államkötvények esetében 3-4 bázisponttal, az 5 éves államkötvény esetében 5-10 bázisponttal emelkedtek.


 

Ajánlott videó