Belföld

Ezentúl költözés után sem változik a telefonszám

A kormány szerdai ülésén elfogadott rendelet a vezetékes távközlési szolgáltatók számára előírja a számhordozhatóság bevezetését a földrajzi hely megváltoztatása nélküli szolgáltatóváltás esetében.


Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium csütörtökön azMTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a kormányrendelet értelmében 2004. január 1-jétől válik a vezetékes távközlési szolgáltatók számára kötelezővé a számhordozhatóság biztosítása. A rendelet a mobilszolgáltatókra vonatkozó számhordozhatósággal nem foglalkozik. Az IHM illetékese az Econewsnak elmondta, az IHM előterjesztése csak a vezetékes számhordozhatóságra vonatkozott, mivel a jelenleg érvényes hírközlési törvény – és az előkészületben lévő új is – a mobil szolgáltatók számára az EU csatlakozással egy időben teszi kötelezővé a számhordozhatóság bevezetését.

Korábban Pataki Dániel Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára úgy nyilatkozott, hogy becslések szerint a vezetékes szolgáltatóknak 2,5-3 milliárd forintjába kerül a számhordozhatóság megteremtése, s ebből az összegből 700-800 millió forintot az állam magára vállal. A mostani rendeletben nem szerepel az állami támogatás mértéke, erről ugyanis még folynak a kormányzati tárgyalások.


Az IHM vezetőinek korábbi nyilatkozatai szerint a számhordozhatóság bevezetéséhez járuló állami támogatás mértéke a határidő lejárta után havonta 33 százalékkal csökkenne, majd 3 hónapos késés esetén már szankciók lépnének életbe és ekkor már a késlekedő szolgáltatónak saját költségére, hívásátirányítással kellene a számhordozhatóságot biztosítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik