Belföld

Európai Uniós felkészítő program a Dale Carnegie-től

Európai Uniós Felkészítő és Vezetői Készségfejlesztő Tréning Programot dolgozott ki a Dale Carnegie Magyarország. A Carnegie-módszer, amelynek kurzusain évente 130 ezer ember vesz részt világszerte, vállalatok számára is nyújt magas szintű képzési programokat. A 90 éves fennállását ünneplő Dale Carnegie and Associates Inc. magyarországi franchise partnere egy Magyarországon különösen aktuális témában, az Európai Unióra való felkészítésben kínál megoldást.

Budapest, 2003. július 17.: Dale Carnegie 1912-ben alapította meg cégét és rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. A Carnegie-módszer sikere a kezdetektől a mai napig azért tart, mert az emberi kommunikáció és együttműködés alapelemeire és értékeire épít. Jelenleg mintegy 3.000 tanácsadó dolgozik Carnegie módszerei szerint a világ mintegy 80 országában.

A DC keresettségét növeli, hogy több mint egy évtizede megerősödött a vállalatvezetők körében az a nézet, hogy egy cég eredményessége szempontjából kiemelt szerepe van az emberi erőforrásnak – így előtérbe került a vállalati tréningek szerepe. A Dale Carnegie tevékenységi köre fokozatosan kibővült olyan HR-szolgáltatásokkal, mint a humánpolitikai szervezetfejlesztés, az integrált humánerőforrás-rendszerek bevezetése és működtetése.

Magyarországon 1989-ben alakult meg a Dale Carnegie Magyarország (DCM), a Dale Carnegie and Associates Inc. franchise partnereként. A DCM a személyi képzések mellett átfogó consulting-tevékenységet is folytat a humán-erőforrás területén, amelybe beletartozik a humán-audit, a humánstratégia kidolgozása, a juttatási rendszerek kialakítása, a változásmenedzsment és minden, ami a munkáját végző ember képességeinek fejlesztésével kapcsolatos.

A DCM sikeresen honosította meg a minőségi humánerőforrás-gazdálkodást Magyarországon. Ennek eredményei közé tartozik, hogy a Dale Carnegie and Associates Inc. által 1984-ben alapított Vezetői Minőségi Díjat (Dale Carnegie Leadership Award) 2001-ben Sugár András, a Westel vezérigazgatója vehette át, 2002-ban pedig Kisbenedek Péter, a magyarországi Erste Bank Rt. vezérigazgatója részesült ebben az elismerésben. Idén Prágában Ladislav Glogar, az amerikai Visteon csoport cseh leányvállalatának, az Autopal-nak a vezérigazgatója nyerte el a díjat, Pozsonyban pedig Ivan Stefanec, a Coca-Cola Beverages volt vezérigazgatója vette át, aki jelenleg a Coca-Cola európai integrációs ügyeit intéző bécsi irodájának vezetője. A pozsonyi díj átadásának fővédnöke, Mikulás Dzurinda miniszterelnök elmondta, hogy a díj méltán tükrözi a szlovák gazdaság elmúlt években nyújtott teljesítményeit és jelentős elismerést jelent a szlovák gazdasági élet vezetői számára.

Peter Handal a Dale Carnegie and Associates Inc. elnöke személyesen gratulált a díj ez évi nyerteseinek és nyilatkozatában kifejtette: az elismerést évről évre az a vállalat kapja, amely üzleti jövője szempontjából kiemelt fontossággal kezeli az emberi erőforrás, az innováció, a szervezeti kreativitás fejlesztését és ezzel fokozottan járul hozzá országa gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

„Az Európai Unió minden téren minőségi kihívást jelent a magyar vállalatok számára. A humánképzésnek, mint az egyik legfontosabb vállalati erőforrás minőségét javító eszköznek kiemelt szerepe van a magyar vállalatok felkészítésében” – nyilatkozta Kiss Gábor, a Dale Carnegie Magyarország ügyvezető igazgatója. „A felkészítésnek olyan komplex programok felelnek meg, amelyeknek különböző szintű részei vannak, a humánstratégia megalkotásától a személyes képzésig.”

A DCM az elmúlt évben készítette elő az Európai Uniós Felkészítő és Vezetői Készségfejlesztő Tréning Programját, amelyet többek között a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. is a vezetőképzésének alapjául választott. A program vállalati vezetőket készít fel a szervezeti kultúra fejlesztésén, a partneri kapcsolatok újradefiniálásán keresztül az uniós tagsággal járó feladatokra. A program egy adott vállalat statikus állapotfelméréséből indul ki és a vállalati speciális igényeit megfogalmazva épít fel egy képzési programot. „A tudatos vezetői tevékenységet kívánjuk megalapozni.” – mondta Kiss Gábor. „A hatékonysági követelmények miatt pedig különösen fontos, hogy ne általános, hanem vállalat-specifikus vezetői feladatokra adjon felkészítést a program.”

A Felkészítő Program részeként államigazgatási és jegybanki szakemberek tartanak előadásokat olyan témákban, amelyek különösen aktuálisak az Unióba való belépéssel kapcsolatban. Az előadások olyan kérdésekről szólnak, mint például a belső piac és a közösségi politika viszonya, a regionális és támogatási politika, versenypolitika, más része pedig a programon résztvevő vállalat profiljához tartozó területeket érinti.

A program képzési, készségfejlesztési részének célja, hogy egy vállalat új belső kommunikációs stratégiát valósítson meg a kulcsembereik közreműködésével annak érdekében, hogy értékei markánsabban jelenjenek meg a mindennapi gyakorlatban. A Felkészítő Program megalapoz egy, a közös elkötelezettséget megteremteni tudó és annak alapján működő vezetői módszert.

***

A szerkesztők figyelmébe

A Dale Carnegie Magyarország 1989-ben alakult a Dale Carnegie TrainingŽ franchise partnereként. A magyar leányvállalat a Dale Carnegie teljes szolgáltatási palettáját, valamint a helyi igényekre kifejlesztett, speciális programokat kínálja Magyarországon. A vállalat legismertebb magyarországi referenciái: Westel Mobil Távközlési Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt., ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt., Axelero Internet Szolgáltató Rt., Erste Bank Hungary Rt., Union Biztosító Rt., Zwack Unicum Rt.

További információ:

Oláh Csilla
Heller Communications
Tel: 20 436 7101

Sebők Péter
Creativeservices
Tel: 20 932 7475

Ajánlott videó

Olvasói sztorik