Belföld

Csalódást okozott az IBM gyorsjelentése

Az IBM szerdán közölte, hogy emelkedet nyeresége a második negyedévben, miután a költségcsökkentések és számítástechnikai szolgáltató cégek felvásárlása segített kompenzálni a vállalatok csökkenő technológiai kiadásait.

Az IBM nyeresége megfelelt a várakozásoknak, de nem sikerült meghaladnia azokat, így a tőzsdezárást követő kereskedelemben a részvény árfolyama 2,5 százalékkal esett.

Az IBM nettó nyeresége jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi szintet, ennek hátterében részben az alacsony bázis áll, ugyanis akkor egy nagyobb átszervezési költséget számolt el a vállalatóriás.

A társaságcsoport árbevétele tíz százalékkal emelkedett, elsősorban a szolgáltatások és a szoftvereladások nyomán. Az árbevétel növekedéshez jelentős részben hozzájárult a devizaárfolyamok kedvező alakulása. Az IBM hardver-üzletága veszteséges volt, a cég szerint nem is számít e területen idén nyereségre. Elemzők szerint azonban a szolgáltatási divízió is a vártnál gyengébben teljesített, 12 milliárd dolláros várt szerződésállománya helyett a második negyedévben csupán 10,7 milliárd dollár jött össze.

A cég megerősítette, hogy éves nyeresége megfelel majd az elemzők által várt szintnek. A Reuters elemzői konszenzusa idén 88,23 milliárd dollár árbevételre és 4,32 dolláros részvényarányos profitra számít. Az IBM technológiai csoportja a várakozások szerint idén nem lesz nyereséges, ennek hátterében részben egy új félvezető-üzem beruházása áll. Az üzletág a második negyedévben 111 millió dollár veszteséget hozott össze.

“Nagyon kiábrándító, hogy a félvezető-üzletág vesztesége 100 millió dollárral emelkedett, s azt hallani, hogy a harmadik negyedévben nem javul sokat a helyzet” – mondta Dan Niles, a Lehman Brothers elemzője. Az IBM részvényeinek árfolyama 84,50 dollárra süllyedt a tőzsdezárást követő internetes kereskedelemben, miután a New York-i tőzsdén 30 cent emelkedés után 86,74 dolláron zárt a jegyzés. Összehasonlításképpen: szerdán az iparági átlagot mutató American Stock Exchange Computer Hardware Index 1,3 százalékot esett.

A második negyedévben az IBM nettó nyeresége 1,7 milliárd dollár, részvényenként 97 cent volt az egy évvel korábbi 56 millió dollár, részvényenként 3 cent után. Az egy évvel korábbi eredmények 1,4 milliárd dollár, elbocsátásokkal és átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költséget tartalmaztak. Az idei második negyedévben az árbevétel 21,6 milliárd dollára emelkedtek az egy évvel korábbi 19,65 milliárd dollárról. Az árfolyamhatásokat nem számolva az árbevétel növekedés csupán három százalék lett volna.

A szoftver eladásokból származó bevétel hat százalékkal 3,5 milliárd dollárra növekedett, ebben szerepe volt annak, hogy az IBM idén felvásárolta a Rational Software nevű céget. A szolgáltatásokból származó bevétel 23 százalékkal 10,6 milliárd dollárra emelkedett, a növekmény oroszlánrésze a PriceWaterhouseCoopers Consulting felvásárlása nyomán keletkezett.

Az IBM részvényarányos nyeresége – a folyamatos tevékenységből – 98 cent volt. Az adat nem tartalmazza a merevlemez-meghajtó gyártás eredményeit, ezt az üzletágat az IBM az elmúlt év végén eladta. A Reuters elemzői konszenzusa 98 centre számított 21,43 milliárd dollár árbevétel mellett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik