Belföld

Bankszövetség: egyedi eset a brókerbotrány

A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült a K&H Equities befektetési szolgáltató cégnél kipattant botrányról, ami jelentős összegű kárt okozhat a Kereskedelmi és Hitelbank tulajdonosainak.

A Magyar Bankszövetség elnökség állásfoglalást fogadott el a K&H Equities ügyben, amelyben kifejezésre juttatja meggyőződését: egyedi és elszigetelt esetről van szó.

“A pénzintézetek – közöttük a Kereskedelmi és Hitelbank – helyzete szilárd, a bankrendszer eredményei összességében nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kedvezőek, a pénzintézetek tevékenysége átlátható és szabályozott, működési kereteik teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi normáknak” – tartalmazza az állásfoglalás.

A bankszövetség elnöksége hangsúlyozza: a hitelintézetek is abban érdekeltek, hogy a bűnüldöző hatóságok mielőbb teljes mértékig felderítsék a K&H Equities-nél kipattant botrányt, s az igazságszolgáltatás is mielőbb állapítsa meg a bűncselekmény elkövetése miatti felelősséget.

A Magyar Bankszövetség ugyanakkor a leghatározottabban kifogásolja azt, hogy ismét súlyosan sérül a banktitok azzal, hogy a K&H Equities, illetőleg a K and H Bank ügyfeleinek adatai kerülnek nyilvánosságra, a sajtó ellenőrizetlen és torz ügyfél adatokat közöl ellenőrizhetetlen források alapján. “Ez súlyosan sérti mind az érintett – vétlen – pénzintézeti ügyfelek személyes érdekeit és jogait, mind pedig a teljes hazai pénzintézeti rendszer legalapvetőbb, az ügyfelek bizalmán alapuló üzleti érdekeit” – szögezi le az elnökség.

Az állásfoglalás szerint a Magyar Bankszövetség Elnöksége felkérte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, valamint az adatvédelmi biztost, hogy tegyenek eleget a törvényben rögzített feladataiknak, és határozottan lépjenek fel a bank- és üzleti titkok kiszivárogtatásával szemben, a személyes adatok védelme érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik