Belföld

Szakértők az önfoglalkoztatás újragondolásáért

A Munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatával összehangolva, kellő türelemmel kellene kimunkálni az önfoglalkoztatókra vonatkozó szabályokat, a kapkodással kialakított szabályozás újabb csapdát jelentene az érdekelteknek - figyelmeztetnek rá a nagyobb munkaadói érdekképviseletek, kamarák a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szakmai vitára bocsátott előterjesztésére reagálva.

Az önfoglalkoztatói elnevezésről szólva Garzó Lilla megjegyezte, ez statisztikai gyűjtőfogalom, a nemzetközi munkaügyi szabályozásban nem bevett kategória. A minisztériumba érkező vélemények között volt olyan javaslat is, hogy az új önfoglalkoztatói szabályozás megalkotásáig vonják vissza a Munka törvénykönyvében, illetve a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényben a közelmúltban bevezetet változtatásokat.

Ezek a színlelt szerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében pontosították az ellenőrzési gyakorlatot. Az érdekképviseletek közül volt amelyik felvetette, a színlelt megbízási, vállalkozói szerződésekkel kapcsolatban nem csupán a szigorúbb munkaügyi, de a szigorúbb adóügyi ellenőrzéstől is tartanak.

A helyettes államtitkár elmondta, több javaslat érkezett, mely szerint ne egy önfoglalkoztatói törvény készüljön, hanem az egyes szakterületekre külön-külön önálló jogszabály. Így például a meglévő szakmai törvény módosításával vagy új törvény alkotásával kellene szabályozni a művészek, az újságírók, a biztonsági és vagyonőrök, a sportolók, a fuvarozók és más speciális szakterületek önfoglalkoztatását. Több szakmai szervezet már törvénytervezet-vázlatot is küldött véleményéhez.

A szakmai javaslatok egy része szerint az önfoglalkoztatást nem a munkaviszonyra vonatkozó szabályokkal kellene rendezni. Ez egy sajátos vállalkozói kategória, ezért a vállalkozásról szóló törvényekkel összhangban lenne indokolt kidolgozni az önfoglalkoztatásra vonatkozó szabályokat – hangsúlyozzák ezek az érdekképviseletek. Ennek keretei között is megoldható lenne a kényszervállalkozások szociális védelmének erősítése.

Garzó Lilla elmondta, a már beküldött, illetve a további szakmai javaslatok összegzését követően őszre készítenek a kormánynak előzetes javaslatot az önálló foglalkoztatás lehetséges szabályozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik