Belföld

Parlament: a kormánypártok meghiúsították az érdemi vitát a K&H-ügyről

Az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága szerdai ülésén nem tárgyalt érdemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési tervének az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. gazdálkodását érintő részéről, kétórás ügyrendi vita után ugyanis a testület nem fogadta el a napirendi javaslatot.

Farkas Imre (MSZP) alelnök úgy vélte, a napirendi javaslat megfogalmazása, miszerint az ÁAK vagyonmegőrző és vagyongyarapító tevékenységének ellenőrzése is az ÁSZ feladata, sérti a számvevőszék önállóságát, ezért felszólította a bizottság elnökét, Tállai Andrást (Fidesz), hogy vonja vissza azt.

Az MSZP-s képviselő szerint a bizottság csak felhívhatja a számvevőszék figyelmét ellenőrzési szempontokra és véleményezheti az ÁSZ ellenőrzési programját. A bizottság – amelynek tanácskozásán részt vett meghívottként Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, valamint Keller László közpénzügyi államtitkár is – kétórás ügyrendi vita után a kormánypártok hét nem szavazata és az ellenzék hat igen szavazata mellett nem fogadta el a napirendi javaslatot, így nem tárgyalt érdemben az autópálya-kezelő vitatott befektetéséről a K&H brókercégénél.

Az ÁSZ elnökének a gazdasági minisztérium ellenőrzését az ÁAK-ra kiterjesztő határozata szerint a helyszíni ellenőrzést – amelyet a bekért dokumentumokra alapoznak – július 21-én kezdik a számvevők, és a munkát 2003. szeptember 30-ig befejezik. Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy az ÁAK Rt. a közpénzekből juttatott és a saját forrásaiból képződött szabad pénzeszközeit célszerűen, szabályzatainak megfelelően hasznosította-e.

Emellett azt is vizsgálja majd az ÁSZ, hogy az ÁAK és az értékpapír-forgalmazó társaságok között létrejött vagyonkezelési szerződésben foglalt jogok és kötelezettségek a hatályos belső szabályzatoknak megfelelnek-e. Az ÁSZ arra is kíváncsi lesz, hogy az autópálya-kezelő társaság feletti tulajdonosi irányítás és ellenőrzés a pénzbefektetések területén hogyan érvényesült.

Az ellenőrzött időszak 2002. január 1.-2003. június 30., de szükség szerint ez kitolódhat a helyszíni vizsgálat lezárásáig. Az ellenőrzés kiterjedhet a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-re, a Nemzeti Autópálya Rt.-re, és az ÁSZ tervei szerint tájékoztatást kérnek a Pénzügyminisztériumtól és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik