Belföld

A kormányfő találkozója az erdélyi református püspökkel

Medgyessy Péter kedden fogadta Pap Gézát, a legnagyobb határon túli magyar egyházkerület, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét. A megbeszélésen áttekintették az erdélyi magyarság helyzetét és Magyarország európai uniós csatlakozásának a határon túli magyarságot érintő hatásait.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány számára meghatározó fontosságú a határon túl élő magyarság boldogulása, életkörülményeinek javítása, a szülőföldön maradás elősegítése. Medgyessy Péter kiemelte az erdélyi magyarság egységes fellépésének szükségességét, amelynek egyik nélkülözhetetlen eleme, hogy a jövőben is folyamatosan biztosított legyen parlamenti képviselete.

A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy az erdélyi magyarság fogyása aggasztó, és a folyamat megállítása, megfordítása érdekében sürgősen cselekedni kell. A miniszterelnök az erdélyi magyarság helyzetében tapasztalható kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállítása érdekében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az egyházak közösségépítő és -megtartó szerepének az eddigieknél hatékonyabb támogatása érdekében a kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor megvizsgálja egy önálló pénzügyi keret létrehozásának lehetőségét.

Medgyessy Péter megerősítette, hogy az oktatási és a munkavállalási lehetőségek javításában kiemelkedő jelentőségű a Sapientia Alapítvány által működtetett Erdélyi Magyar Tudományegyetem zavartalan működésének biztosítása, s hasonlóképpen fontos a kolozsvári Református Teológia működési feltételeinek javítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik