Belföld

2008-tól euró, 2004-től háromsávos áfa

A kormány szerdai döntése szerint Magyarországon 2008. január elsején bevezetik az eurót - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök.

A költségvetési hiány 3,8 százalékra csökken, az állami újraelosztás pedig nem nő tovább. A költségvetés kiadásai 8,3 százalékkal nőnek, bevételei 11,6 százalékkal emelkednek – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékozatón. A miniszterelnök bejelentette, hogy egységesítik az áfa-rendszert, és csökken az áfa felső kulcsa.


 Járai a 2008-as dátum mellett

A jegybank támogatja az euró 2008. január elsejei bevezetését és egyetért azzal, hogy e cél eléréséhez szigorú gazdaság-politikát kell folytatni – mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a kormányülést követően szerdán Budapesten. “A gazdaságnak az egyensúlyi pályára vissza kell térnie, feltétlenül szükséges az állam-háztartás konszolidációja és a bérnövekedésnek a termelé-kenység alakulásához való igazítása” – tette hozzá. 

Az euró bevezetése nemzeti ügy


A miniszterelnök aláhúzta, az euró bevezetése nemzeti ügy,
minden magyar közös ügye. A magyar euró, mint közös valuta, az európai gazdasági eredményeket testesíti majd meg, bevezetése új munkahelyeket, alacsony inflációt, gazdasági növekedést eredményez, feltételezi az átváltási költségek megszűnését, a beruházások növekedését. Medgyessy Péter kiemelte: 2008-ig is stabil nemzeti valutára van szükség, illetve arra, hogy stabil legyen a gazdaság is, ezzel összhangban alakították ki 2008-ig a gazdaságpolitika fő vonulatait.


Az eurózóna csatlakozást megelőzően legalább két évig az ERM-2 árfolyamrendszerben kell mozognia a forintnak. Medgyessy elmondta, hogy a kormány és a jegybank által közösen kidolgozott program alapján az inflációnak három százalékra, az államadósságnak a GDP 60 százalékára, az államháztartás hiányának pedig 3 százalékra kell 2008-ra csökkennie.


Parragh üdvözli a döntést 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) üdvözli, hogy a magyar kormány meghatározta az euróhoz történő csatlakozás időpontját, mert ez tervezhetővé teszi a felkészülést – nyilatkozta Parragh László, az MKIK elnöke szerdán. Hozzátette: a kormány-fő bejelentése több szempontból is jó a gazdaságnak. Csökken az árfolyamkockázat, ami az utóbbi időben sok nehézséget okozott. A kamara elnöke fontosnak nevez-te, hogy megfelelő árfolyamon váltsa fel a forintot az euró. Ha ez alulértékelt, kisebb lesz a vásárlóerő, ha felülértékelt a gazdaság versenyképességét rontja. Parragh László utalt arra: lényeges kérdés, hogy a költség-vetési hiány mérséklése ne a gazdaság fejlesztésére irányuló programok forrásainak csökke-nésével járjon. 

ERM II – 2004 májusától


Magyarország a lehető leggyorsabban, 2004 májusában kíván csatlakozni az Európai Unió ERM II-es árfolyamrendszeréhez – jelentette be Medgyessy Péter. A csatlakozásnak a kormányfő szerint a realitásokat tükröző paritáson kell történnie.


Az idén a tervezett 4,5 százalék helyett várhatóan 4,8 százalék lesz az államháztartás GDP arányos hiánya – mondta László Csaba pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Az állami újraelosztás idei szintje 48,2 százalék, ez jövőre nem változik.

Megszűnik a 0 áfakulcs

A pénzügyminiszter elmondta: január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek, tankönyvek, könyvek. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső 23 százalékra mérséklődik. A növekedéssel kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a GDP 2004-ben várhatóan 3,5 százalékkal bővül.


Duronelly: nem volt meggyőző 

“Nem volt túl meggyőző” – kom-mentálta Duronelly Péter, a Bu-dapest Alapkezelő igazgatója a miniszterelnök, a pénzügymi-niszter és a jegybankelnök dél-utáni bejelentéseit. Magyaror-szág 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót – mond-ta Medgyessy Péter miniszterel-nök a kormányülést követően szerdán Budapesten. A közgaz-dász szerint minden esetre az pozitívumként értékelendő, hogy a minél korábbi eurózóna-csatlakozást sürgető jegybank mögé most a kormány is odaállt a 2008 eleji céldátummal. Duro-nelly szerint a januári és a júniusi forintpiaci események bebizonyí-tották a kormány számára is: “akár kisebb horderejű dolgok” is képesek a forint árfolyamát nem kívánt mértékben befolyásolni, így mihamarabb célszerű bebújni az euró védőernyője alá. A jövő évi büdzsé a közgazdász értéke-lése szerint nem mondható túl takarékosnak: a tervek szerint négy százalékos infláció és a 3-3,5 százalékos GDP növekedés tükrében a nyolc százalék feletti költségvetési kiadásnövekedés nem a takarékosság irányába mutat. 

Lesz 53. és 54. heti nyugdíj


Medgyessy Péter kifejtette, takarékos, de nem megszorító lesz a költségvetés 2004-ben. A prioritások kapcsán néhány konkrét dolgot megnevezett: az áfa-rendszer az Európai Unióba való belépéssel összhangban változik. A kormányfő aláhúzta, jövőre a nyugdíjak a meghatározott ütemben nőnek majd, kifizetik az 53. és az 54. heti nyugdíjat és megvan a fedezet az özvegyi nyugdíjakra is.


Medgyessy Péter aláhúzta, a kormány megőrzi a családi pótlékok értékét, jövő év január elsejétől a lakásépítési kedvezmények bővülnek. Emellett az ingyenes tankönyvekre jogosultak köre – a rászorultság elve alapján tovább bővül. Medgyessy kijelentette, az autópálya-építések az ütemtervek szerint haladnak majd. “Egyetlen európai uniós forrás sem veszhet el, mert nincs meg a fogadó intézmény az országban” – hangoztatta a miniszterelnök. A kormányfő többek között a prioritások közé sorolta a haderő, az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás további reformlépéseit.


Londont nem lepte meg a döntés 

Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának feltörekvő piacokért felelős alelnöke a budapesti sajtótájé-koztató után azt mondta: az elhangzott 2008-as euró-csatlakozási céldátum nem meglepetés, de azt is jelenti, hogy ebben az esetben a 2006-os államháztartási deficit lesz a döntő tényező. “Akkor esedékes azonban a következő választás, és az elmúlt két választásra visszatekintve azt látjuk, hogy a választási év a költségvetési katasztrófa legjobb receptje” – mondta a DB vezető londoni elemzője. Gable szerint a 2007-es céldátumnak az lenne az előnye, hogy a kritériumok szempontjából kritikus év nem a választás esztendejére, hanem egy évvel korábbra kerülne. 

Jó kommunikáció, tarthatatlan deficit


“Kommunikációs szempontból nagyon pozitív, hogy a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke közösen tartottak sajtótájékoztatót” – mondta Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Véleménye szerint a kormányfő által meghatározott kritériumok megvalósítása reálisnak tűnik. Kijelentette: az államháztartás jövő évi 3,8 százalékos GDP-arányos hiánya azonban kissé optimista. Becslése szerint 2004-ben a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány 4,0-4,2 százalék lesz. Véleménye már az idei évre várt 4,8 százalékos deficit sem tartható. Az elemző szerint ez az idén 5,5 százalék körül alakul. Az Európai Unió ERM II-es árfolyamrendszerhez történő 2004 májusi csatlakozásról szólva Nyeste Orsolya elmondta: nem érdemes a Monetáris Unióhoz történő csatlakozás előtt kötelezően előírt két évnél hosszabb ideig az árfolyamrendszerben lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik