Belföld

2004-től új helyzetbe kerülnek az ipari parkok

Az Európai Uniós csatlakozást követően az ipari parkok gyökeresen új helyzetbe kerülnek, az önkormányzatoktól a kormánynak és az EU-nak kell átvennie az ösztönző, támogató szerepkört.

Magyarország a csatlakozással olyan fejlődési pályára áll, amely megköveteli, hogy például az egyetemi centrumokban a tudományos-technológiai parkok létrejöjjenek. Az EU számára a versenyképesség létkérdés. Az uniós célok között előkelő helyen szerepel a felzárkózás és az innováció, az ipari parkok fejlesztőinek ehhez kell igazódniuk. Az Ipari Parkok Egyesülete (IPE) már kidolgozta a maga programcsomagját. Úgy gondolják, nagy hangsúlyt kell kapnia az innovációnak, ezen belül az ipari parkok fejlesztésének. A másik hangsúlyos elem a szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúra kiépítése.

Ez jelenti a szakmai és a kommunikációs infrastruktúrát is, amely révén a parkok sokrétű szolgáltatást tudnak adni a térségükben működő kisvállalkozásoknak. Az ipari parkok a szolgáltatással katalizátor szerepet vállalnak fel, de ehhez igénylik a kormányzati támogatást. Ebben az évben 500 millió forintot szán erre a kormány, amely körülbelül a tizede annak, amire igazán szükség lenne. Az idei pályázati kiírásban kiemelt célterületet a versenyképességet alapvetően meghatározó logisztikai szolgáltatás, valamint az innovációs és egyéb minőségi szolgáltatás.

Az ipari parkok támogatására 2001-ben, illetve 2002-ben mintegy 1-1 milliárd forint állt rendelkezésre. Az IPE úgy látja, hogy az ipari parkoknak kezdetben az ingatlanfejlesztés, a beruházás, a tőkeszervezés a meghatározó feladatuk. A fejlődésük későbbi szakaszában a szolgáltatásokkal kell megteremteni azt a lehetőséget, hogy a betelepült cégek olcsóbban tudjanak termelni, hogy versenyképesek legyenek.

A munkahelyteremtés mellett egyre inkább a térségfejlesztési motivációk erősödnek meg. Az önkormányzatok elsősorban tőkét szeretnének látni a térségükben, arra nem mindig érzékenyek, hogy csúcstechnika jön be, vagy nem. Kormányzati feladat a csúcstechnológia betelepülésének ösztönzése, hogy mindinkább jól képzett szakembereket foglalkoztassanak a parkok.

Az IPE szerint az EU-integráció felértékeli az ipari parkokat, mint intézményt. Előtérbe kerül az innováció, a programkészítés. Valamennyi parknak lehetősége lesz részt venni a Nemzeti Fejlesztési Terv programjaiban, s a gazdasági teljesítőképességük is jelentősen növekszik majd.
Az ipari parkok úgy jöttek létre, hogy be kellett nyújtaniuk programjukat, annak elbírálásaként kapták az ipari park címet, s ez bizonyos előnyt jelent valamennyiük számára az EU-integráció során. Az ipari parkok üzemeltetői sikeres startban bíznak a következő év májusában bekövetkező EU-csatlakozáskor.

Jelenleg 160 terület, illetve szervezet viseli az ipari park címet. Ezek összterülete 8.800 hektár. A múlt év végén az ipari parkok területének átlagosan 40 százaléka már betelepült, 136 ipari parkban az ott működő mintegy 2.100 vállalkozás 1.200 milliárd forint értékű termelő beruházással, és 128 ezer fős létszámmal 2002-ben mintegy 3.500 milliárd forint értékű terméket állított elő, amelynek 75 százalékát exportálták.

Az ipari parkok gazdasági súlyát jelzi, hogy 2002-ben az ezekben működő cégek adták az ipar teljes értékesítési árbevételének 26 százalékát, valamint az ország ipari export árbevételének csaknem 40 százalékát.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.