Belföld

Visszaminősítették a Volkswagent

Visszaminősítette kedden a német Volkswagen AG autóipari csoportot és pénzügyi érdekeltségeit a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, amelynek kételyei vannak a legnagyobb európai autógyár jövedelmezőségi kilátásaival kapcsolatban.

A londoni közlemény szerint a hitelminősítő a VW, valamint a Volkswagen Financial Services AG és a Volkswagen Bank GmbH hosszú távú vállalati kötelezettségeinek besorolását az eddigi A pluszról A-ra rontotta. A rövid távú cégadósság A-1 osztályzata megerősítéssel érvényben maradt; a besorolások kilátása stabil.

A VW hosszú távú adósi osztályzata a leminősítés után öt fokozattal marad el a német szuverén hosszú távú adósságra érvényben tartott, lehető legmagasabb AAA besorolástól. A szuverén osztályzat a hitelminősítői gyakorlat szerint a kereskedelmi adósságkibocsátók besorolásának felső határa.

A leminősítés indoklása szerint a német ipari és pénzügyi csoport idei és a belátható időre szóló jövedelmezőségi és szabadkészpénz-forgalmi kilátása meglehetősen szerény, főleg a jelentős tőkekiadások és az új modellek piaci bevezetésével járó magas költségek miatt. A Standard & Poor’s szerint jóllehet a bevezetett költségcsökkentő intézkedések valószínűleg évi 1 milliárd euróval növelik a jövedelmezőséget, jó eséllyel ez sem lesz elegendő ahhoz, hogy a viszonylag magas költséggel termelő Volkswagen a belátható jövőben visszatérjen a korábbi években megszokott szintű profitokhoz.

A jövedelmezőség eróziójához az erős euró, és az észak-amerikai eladások csökkenése is hozzájárult – áll a hitelminősítő közleményében. Mindemellett a VW részesedése a gyorsan növekvő kínai piacon is 38 százalékra esett vissza tavaly a 90-es évek közepén mért 55 százalékról, és nehezen elképzelhető e folyamat visszafordítása a többi jelentős gyártó kínai terjeszkedési terveinek ismeretében – véli a Standard & Poor’s.

A Volkswagen AG részvénye kedd délelőtt 1 százalékos veszteséggel 37,30 euró volt a frankfurti értéktőzsdén; a papír jelentősen alulteljesítette az irányadó Dax-30-as indexet, amely ugyanakkor fél százalékos mínuszban járt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik