Belföld

USA: a demokraták válságméretűnek tartják a költségvetés hiányát

Rekordméretű, 400 milliárd dollárnál is nagyobb deficitet felhalmozó költségvetési hiányt tervez az amerikai kormányzat és semmi esélye annak, hogy az eladósodási folyamatban valamikor is fordulat következzék be.

A demokrata pártiak értékelése szerint ez a hiány már “válságméretű” és gyorsan bővülő. A pénzügyi szigor hívei arra sürgetik George W. Bush elnököt, hogy tegyen többet a folyamat megakadályozására még mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak.

A Fehér Ház ezzel szemben “kezelhetőnek” tekinti a hiányt, amely – mint mondják- a szeptember 11-i események hatását, a gazdasági és a nemzetbiztonsági prioritásokat tükrözi. A jövő évi költségvetési tervbe első ízben kerül be az iraki háború költsége, amely Afganisztánnal együtt havonta mintegy 4,8 milliárd dollárt, éves szinten 58 milliárd dollárt emészt fel, sokkal többet az előzetes kalkulációkban szereplő összegnél.

Az úgynevezett Concord koalíció, amely a kiegyenlített költségvetés híveit tömöríti, azt tartja különösen aggasztónak, hogy semmilyen hajlandóság nem mutatkozik jelenleg arra, hogy bármelyik párt is feladja politikai prioritásait, miközben a deficit egyre halmozódik.

A kormány elzárkózott attól, hogy kommentálja az Igazgatási és Költségvetési Hivatal (OMB) előrejelzését, amelyben 2003-ra 410-450 milliárd dollár közötti hiány szerepel és ugyanez a deficit nagysága 2004-re is. Alig hat hónappal ezelőtt a Fehér Ház a folyó pénzügyi évre 304, a jövő évre pedig 307 milliárd dolláros költségvetési hiányt prognosztizált. “Nem rombolóak ezek az adatok a gazdaságra nézve. A legfontosabb most, hogy Amerika védelmezze magát, hogy az ország munkába álljon , majd utána hozza rendbe ezt a kezelhető hiányt” – tükrözi a felfogást az OMB szóvivőjének értékelése.

A legutóbbi költségvetési rekordot 1992-ben állították fel Bush elnök apjának elnöksége idején, és 1998 és 2001 között a kormány négy éven át folyamatosan többletet tudott elérni a költségvetésben. A Fehér Ház most azzal is igyekszik kisebbíteni a hiány mértékének jelentőségét, hogy közli: az a GDP-hez viszonyítva nem számít rekordnak, továbbá a hiány támogatja a nemzetvédelmi erőfeszítéseket. “Kifejezhető-e annak a költsége, amit az amerikai népnek meg kell fizetnie, ha ugyanaz megismétlődik, mint korábban” – utalt Ari Fleischer szóvivő a szeptemberi eseményekre.

A demokrata pártiak azzal érvelnek, hogy Bush elnök erőteljes adócsökkentései gyökeresen megváltoztatják a kormányzat eddigi pénzügyi álláspontját, a hosszabb távra tervezett többlet helyett egyesek szerint 2013-ig is tartós deficit felhalmozódásra lehet számítani. Egyes elemzők szerint a hiány a társadalombiztosítás terheinek figyelmen kívül hagyásával a 600 milliárd dollárt is megközelítheti, ami a GDP 5,5 százaléka, vagyis a II. világháború óta soha nem tapasztalt mértékű lenne.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik