Belföld

Ötvenéves a Tiszai Vegyi Kombinát

Alapításának 50. évfordulóját ünnepelte a tiszaújvárosi Tiszai Vegyi Kombinát Rt. (TVK) kedden; a csaknem 5.000 dolgozót foglalkoztató üzemben a jelenlegi és volt dolgozók, vezetők, meghívott vendégek tekintették át a gyáróriás fél évszázadának jelentősebb állomásait. Bemutatták a megközelítőleg 120 milliárd forintos költséggel
megvalósuló petrolkémiai programot és megkoszorúzták a gyár főépületének falánál Huszár Andornak, a legendás hírű egykori vezérigazgatónak az emléktábláját.

Az ünnepségen levetítették a gyár fél évszázadának történetét bemutató dokumentumfilmet, amiből a jelenlévők megtudhatták, hogy 1953-ban készült el a gyár alapító okirata, majd 1958-ban az akkori Tiszaszederkény határában kezdődött meg az évi 210 ezer tonna kapacitású műtrágyagyár építése. Az első műanyagipari fejlesztés, az első olefingyár építése
1970-ben kezdődött, az üzemet évente 250 ezer tonna etilén és 125 ezer tonna propilén gyártására tervezték. A sorozatos, világszínvonalat képviselő fejlesztések eredményeként a TVK Közép-Európa legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű vezető petrolkémiai vállalata lett.

A TVK-nál zajlik a jelenlegi legnagyobb magyarországi beruházás is. A csaknem 120 milliárd forintos fejlesztésből az Olefin II. Gyár megépítésével az olefintermelést a jelenlegi éves 360 ezer tonnáról 610 ezer tonnára növelik, a nagysűrűségű polietilén gyártását – ugyancsak egy új üzem építésével – 210-ről 410 ezer tonnára emelik, valamint 40 ezer tonnával bővítik a 2000-ben épült negyedik polipropilén gyár teljesítményét.

A gyárbejárásra meghívott vendégek a helyszínen tapasztalhatták, hogy jó ütemben folynak a hatalmas beruházás munkálatai, és mint a vezetők elmondták, az új gyárak már 2004 végén, illetve 2005 elején termelésbe állnak. Az új üzemek német és japán világszínvonalú technológiát képviselnek. Az ünnepség részvevő ezt követően megkoszorúzták a főépület falánál Huszár Andor, egykori vezérigazgató emléktábláját, aki most lenne 75 éves és 1988-as nyugdíjba vonulásáig csaknem negyedszázadon át irányította a TVK-t, majd három esztendő múlva 1991-ben, 63 éves korában elhunyt. Olvasó Árpád, a társaság vezérigazgatója beszédében Huszár Andorra mint a magyar vegyipar egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb vállalati vezetőjére emlékezett, akinek neve egy egész korszakot fémjelez a TVK történetében, és aki maradandót alkotott. Kiemelte: Huszár Andor a korszakot jóval meghaladó kiváló gazdasági érzékkel, határozottsággal egy modern, az új kihívásoknak is megfelelni képes vállalatot hozott létre, amelyik termékeivel a hazai és európai piacokon is vezető szerepet vívott ki magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik