Belföld

Rekordév előtt az autópiac

Rekordmennyiségű személyautó kelt el az első fél évben, s szakértői vélemény szerint az értékesítési szint az idén meghaladja a 200 ezret - írja a Világgazdaság. A vásárlóerő változása miatt azonban az idén az alsó középkategóriát értékesítők rovására a kisautó-forgalmazók számolhatnak kedvezőbb üzletmenettel.

Egy év alatt 20 ezerrel nőtt a személygépkocsi-értékesítés Magyarországon, mivel a végleges adatok szerint az első hat hónapban a tavalyi 81 530-cal szemben az idén 101 644 autó kelt el.

A Magyar Suzuki azonban a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) többi tagvállalatától eltérően kizárólag a nagykereskedelmi értékesítési adatokat adja meg, így nem tudni pontosan, végül is hány Suzuki került a vásárlókhoz június végéig. A Swift gyártásának leállítása után ugyanis a kifutott modelleket nagy számban vitték ki a kereskedőkhöz.

Győző Gábor, az MGE elnöke azonban úgy véli, éves szinten kiegyenlítettek lesznek a számok. Igaz ugyan, hogy a második fél év általában 20 százalékkal szokott erősebb lenni, mint az első, ám éppen az ilyen adatközlési eltérések miatt úgy véli, csupán az vehető biztosra, hogy az idén több mint 200 ezer személygépkocsi talál gazdára.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik